Burgemeester Wendy Verkleij en Hans van der Sluijs met op de iPhone Jan Rijpstra. | Foto: Ina Verblaauw
Burgemeester Wendy Verkleij en Hans van der Sluijs met op de iPhone Jan Rijpstra. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Burgemeesters gezet in glas-in-loodramen

Brandramen n Er ontbraken nog twee glas-in-lood ramen op het gemeentehuis in Noordwijk van voormalig burgemeesters. Vrijdag 31 januari vond de onthulling plaats in de burgemeesterskamer van de ramen van Hans van der Sluijs, burgemeester van 1991-2003 en Jan Rijpstra, burgemeester van 2014-2018.

Door Ina Verblaauw

Jan Rijpstra was helaas verhinderd vanwege een crisissituatie in zijn huidige gemeente Smallingerland. Via facetime kon hij toch aanwezig zijn en zei er trots op te zijn als laatste burgemeester van de oude gemeente Noordwijk een glas-in-lood raam te mogen (laten) onthulling. Oud-burgemeester Van der Sluijs was met twee dochters wel aanwezig.

"Eindelijk hang ik er", aldus Van der Sluijs "en nu ik in de burgemeesterskamer sta, krijgen veel leuke herinneringen weer de overhand". Samen met burgemeester Wendy Verkleij onthulde hij de twee ramen, onder toeziend oog, met verbinding op afstand, van Jan Rijpstra. Of er in de toekomst nog ramen van oud-burgemeesters zullen worden vervaardigd, is niet bekend. "Het is een traditie vanuit het oude Noordwijk en aan de gemeenteraad om daarover een beslissing te nemen, maar ik voel me veilig tussen al die mannen", besloot burgemeester Verkleij de bijeenkomst.

De ramen zijn vervaardigd door Edward Dullaert van Atelier de l'Art uit Oegstgeest. In het kort en aan de hand van foto's werd het procedé uitgelegd. Voor het raam van Van der Sluijs is gebruik gemaakt van het bestaande familiewapen; het raam van Rijpstra is speciaal ontworpen.


Spannende voorleeswedstrijd

voorlezen n De bibliotheek in Lisse was het decor van de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Op 13 basisscholen uit Lisse, Teylingen en Noordwijk was de allerbeste voorlezer uit groep 7 of 8 gekozen en 12 van deze voorleeskampioenen zetten deze middag hun beste beentje voor.

Voor een groot publiek en onder het toeziend oog van de jury, bestaande uit Lida Wickeren, oud-schooldirecteur, Eline Geursen, projectleider Educatie van de bibliotheek Bollenstreek en kinderboekenschrijfster Carolina Bongers, las ieder kind een stukje voor uit een zelfgekozen boek. Katja Derksen en Brigitte Kerkhoven van de Bibliotheek traden op als gastvrouw.

Kris Matser uit Noordwijk trapte af en deed het publiek sidderen met een spannende passage over een hellehond uit het boek 'Het nieuwe spookhuis'. De Lissese Noa Hammani bleek niet alleen een gekneusde arm, maar ook dyslexie te hebben. "Ik geef niet op", verklaarde ze en las met verve een grappig stuk voor uit 'De eilandenruzie'. Ook Jens van Velzen uit Teylingen bleek een beetje dyslectisch te zijn maar las ook prima voor uit een boek over Mees Kees waar hij zelf veel lol om had gehad. Annefien de Kruijk uit Teylingen gaf aan graag dikke pillen te lezen en koos een stuk uit de klassieker Ronja de roversdochter. Maxime Verloop uit Noordwijk bleek achteraf niet zo goed ingelicht te zijn over de regels. Zij las een passage uit 'De Heksen' voor, die extra leuk werd door het stemmetje wat zij opzette, maar wat helaas niet was toegestaan. Noordwijker Max de Graaf gaf aan wel comfortabel te zitten en voor te gaan lezen uit 'Harry Potter en de Steen der Wijzen'. Met zijn droge "Ik begin gewoon bij het begin en dan zien we wel", had hij de lachers op zijn hand. Cathelijne Pronk, alweer uit Noordwijk, begon gewoon op haar gemak met het voorlezen uit 'Het Winterhuishotel', een griezelig stuk uit een spannend boek. Valerie Koek uit Teylingen bleek naast lezen ook van schrijven van mooie letters te houden. Zij vermaakte het publiek met een passage uit 'Joris en de geheimzinnige toverdrank'. Lara Heres uit Noordwijk gaf ze een staaltje van haar kunnen uit 'Razend' van Carry Slee, een droevig stuk over een jongen die geslagen werd door zijn vader. De eveneens Noordwijkse Lynn Wielenga had een mooi kartonnen bord van de kaft van haar boek 'Lampje' meegenomen. Zij trakteerde haar luisteraars op een spannend gedeelte over Martha, die een eng monster moest gaan voeren. "Wil je weten of het monster zijn voer krijgt, dan moet je het zelf maar gaan lezen." Ook de Teylingse Belle van Harten eindigde met een cliffhanger, want was de kat in haar stukje uit 'Meester Pompelmoes' nou echt de pratende kat Joachim? De hekkensluiter was Noëmi Kroon uit Lisse. Een lastige positie, wat niet wegnam dat ze meteen in haar boek "De waanzinnige boomhut" dook en voorlas over een stel kinderen die schipbreuk hadden geleden.
De jury had er er maar moeilijk mee. Zij letten niet alleen op de manier van voorlezen, maar ook op contact met het publiek en de keuze van het fragment. Lynn en Noëmi gaan door naar de kwartfinale die in maart plaatsvindt.

De deelnemers aan de voorronde van de voorleeswedstrijd.