Essen

Eens per jaar komt de hele Europese tuinbouw tezamen in de immens-grote hallen van Essen. Elke keer verbaas ik me weer over de aantrekkingskracht van al die exposanten. Ze komen zelfs uit Australië en Mexico. Samen met drie vrienden is het voor ons een jaarlijks terugkerend uitje.

Kun je trends ontdekken als je er al de nodige jaren komt? Verregaande mechanisatie, zowel binnen als buiten de kassen, lijkt er zo een. Pot-robots en stek-robots zijn aan de orde van de dag. Milieu-vriendelijke verpakking en dito potten zijn ook een trend, al lijkt de behoorlijk hogere consumentenprijs de verkoop wel te remmen. De pottenfabrikant mag nu geen zwarte kleurstof meer in de plastic grondstof verwerken: de robot van de afvalverwerking slaat direct op tilt!

Wij, als bollenjongens, kijken vooral wat er op ons gebied te bespeuren valt. Het is echt wel zoeken in die enorme doolhof van kramen. Nelis, uit Heemstede, richt zich vooral op het nieuwe sortiment van de tulpen. Mooie rose, geel/rode, rood/witte en de tulpen waarvan de bloem een kelkje lijkt te zijn. Allen uit de oude tulp Picture.

Bij Jansen Overseas, altijd een gelikte stand met potten en snijtulpen. Voorbeelden hoe de consument de tulpen met bol en al in een plastic hoesje kan doen. Meest opvallend dat de derde generatie, Sjoerd, zich al aandient! Erik Willemse van Roma Nova heeft ieder jaar weer nieuwe potjes en bedenkseltjes om er zijn bollen in aan te bieden.

Bij JUB is het de mooie verpakking die de consument moet verleiden om bollen voor zijn tuin te kopen. Kébol noemt zijn amaryllissen, verpakt in was met de meest uiteenlopende beschilderingen, een "Touch of Wax".

Nu iets van een heel andere orde: dinsdag, vorige week, kregen we bericht dat Thea ter Heide was overleden.

Zo'n bericht komt altijd onverwacht en hakt er behoorlijk in. Ze was mijn mentrix bij het starten van mijn bollenpraat-verhaaltjes.

Adieu, Thea.

Aad van Ruiten