Harmoniseren toch moeilijker dan verwacht

doorschuiven n De harmonisering van verschillende verordeningen lag deze week zwaar op de maag van de gemeenteraad. De voorstellen van het college werden gewogen en in feite te licht gevonden. Dat bleek heel duidelijk uit de overigens opeen opvallend vriendelijke toon geuite reacties.

Een nieuwe verordening duurzaamheid blijkt noodzakelijk in het harmoniseringtraject na de fusie. Een voorstel van het college werd in zijn algemeenheid goed ontvangen. Maar er waren ook zeer kritische geluiden over belangrijke details. Opnieuw was daarbij de rol van de ODWH. De kosten door de dienst bedragen 88 euro per uur en evenaren in totaliteit het bedrag van de uitgegeven subsidies. Het CDA maakte bij monde van Wim van Haasteren kenbaar daar veel moeite mee te hebben. Hij werd daarin nadrukkelijk gesteund Jan Janson (PvdA).

Wethouder van den Berg antwoordde constant in gesprek te zijn met de ODWH over verbetering van de efficiëntie. Hij kondigde de aanstelling van energiecoaches aan die inwoners en bedrijven de weg wijzen in de wirwar van regelingen op dit gebied.
De wethouder erkende na kritiek van Bas Knapp (VVD) dat er een halfjaar geen zichtbaar beleid is geweest omdat er feitelijk van een verordening geen sprake was. De besluitvorming werd daarop uitgesteld omdat er op teveel vragen geen antwoord kon worden gegeven.


Gemeentelijke monumenten

Ook over het harmoniseren van de subsidieverordening betreffende gemeentelijke monumenten werd zoals verwacht uitvoerig gesproken. Over de vrijblijvendheid bleef er verschil van mening. Zoals ook over voorstel van de tijdsduur. Dick Gutlich (D66) pleitte er hartstochtelijk voor om de maximale subsidie van €7500,- te verstrekken voor de tijd van 5 jaar en niet voor 10 jaar.
Beugelsdijk (CDA) pleite voor een vrijstelling van OZB bij de aangewezen gemeentelijke monumenten. Waarop mevrouw van Vossen (NZL) een variatiebedacht met de WOZ-waarde als leidraad voor subsidie. Waardoor een duurder pand dus meer subsidiemogelijkheden krijgt.

Gerben van Duin (PUUR) stelde dat deze minimale subsidie pandeneigenaren bepaald niet zullen enthousiasmeren om hun eigendom als beschermd monument aan te melden. Van Duin, die overigens nog steeds niets zag in vrijwilligheid, hield het college voor: 'Met dit soort voorstellen neemt u de pandeneigenaren bepaald niet serieus.'
Wethouder van den Berg wees de bezwaren en de wijzigingsvoorstellen voor een groot deel af. Hij baseerde dit op de ervaringen in Noordwijkerhout. Hij weigerde om nonchalant om te gaan met gemeenschapsgeld en zegde wel een snelle evaluatie toe.

Uiteindelijk werd ook dit onderwerp zonder te besluiten doorverwezen naar een volgend overleg.