Louis Koppel had lovende woorden voor de vertrekkend interim-burgemeester Hermans. | Foto: Wim Siemerink
Louis Koppel had lovende woorden voor de vertrekkend interim-burgemeester Hermans. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Politiek lovend bij afscheid burgemeester Hermans

afscheid n De politiek stond deze week in het kader van de wisseling van burgemeester. Na de gemeenteraadsvergadering was er allereerst een bijzondere raadsvergadering. Waarin het afscheid van waarnemend burgemeester Hermans. Later nog was er bovendien een tweede officieel afscheid in Leeuwenhorst.

In de Duinpan was het met name de afvaardiging van de politiek die aandacht schonk aan het vertrek van mevrouw Hermans. Namens het college sprak wethouder Sjaak van de Berg en hij begon met vast te stellen dat de Commissaris Jaap Smit de wensen van de gemeenteraad op een juiste manier had uitgelegd met het aanstellen van mevrouw Hermans. Van de Berg: 'Je was een samenbindend burgemeester en een collegiaal bestuurder, die soms heel formeel maar zo nodig ook informeel leiding gaf.'


Doortastend

De locoburgemeester herinnerde aan het doortastend en daadkrachtig optreden bij de incidenten met handgranaten. Hij noemde de voorzitter van het college rechtvaardig maar op zijn tijd ook zeer streng. Hij roemde het kweken van onderling vertrouwen in het college en stelde vast dat er van een echte eenheid sprake is.'Dank, heel veel dank voor de kracht en de stabiliteit en collegialiteit die er op dit moment in het college is, dank voor je warmte en we zullen je gaan missen', aldus Sjaak van den Berg.


Kapitein

Namens de gemeenteraad was het Louis Koppel die met een consciƫntieus voorbereide speech de gebruikelijke lovende woorden mocht uitspreken. Koppel legde het verband met de zeevaart, het catamaranzeilen en de kapiteinsfunctie van de burgemeester. Hij zei onder de indruk te zijn geweest van het taalgebruik van de voorzitter. En roemde het optreden van mevrouw Hermans in de Noordwijkse gemeenschap hoewel hij vaststelde dat dit aanvankelijk soms weinig zichtbaar was geweest. Ook hij bracht het optreden van de burgemeester bij de incidenten op de Grent en in de Binnenweg onder de aandacht. Koppel: 'Jon, je hebt dit daadkrachtig en nagenoeg geruisloos opgelost.' Koppel herinnerde ook aan het oplossen van de problemen met de aangekondigde komst van een omstreden imam. Niet alleen in Noordwijk maar ook in de regio zou de burgemeester haar positie hebben verworven.
Over het nieuwe werken en de zoektocht naar een raadzaal merkte Koppel nog op dat het voor een voorzitter van een gemeenteraad met 10 verschillende partijen, bepaald niet eenvoudig werken is geweest.