Mechanisatie

Hoewel de beurs in Vijfhuizen al weer een paar weken voorbij is, toch nog een paar aandachtspuntjes. Ik herinner me het draineren, van vroeger, dat het een helse klus was: langs de spitlijn, twee steken diep een veur uitspitten en dan, na de bodem precies waterpas gemaakt te hebben, de stenen potjes met een haakje inleggen. Dan een hele laag schelpen erop en weer dichtschuiven.

Door onze oudste kleinzoon, Koen, werden we er al vroeg op attent gemaakt dat André Geerlings de grootste Fendt-trekker gekocht had die er is. Speciaal om een drainageploeg door de grond te trekken. Niks geen schelpen of spitwerk meer, maar alleen brute kracht en tempo!
Wie denkt dat de bemiddeling in de bollen het alleenrecht van de HoBaHo of CNB is, heeft het mis. Er duiken toch weer nieuwe bedrijfjes op die de strijd om de kwekersgunst aangaan. Ik liep al heel gauw de mannen van FBT tegen het lijf. Ze trokken de aandacht met pioenen uit Nieuw-Zeeland.
Wout Hogervorst, altijd wakker, biedt naast de nieuw Kubota tractoren een voorziening op de spuit aan waarmee je exact kan doseren, ook als je een bocht neemt of een geerhoek moet spuiten. Dan kom je bij de jongens van Duivenvoorde Mechanisatie terecht, die tractorwielen maken die heel eenvoudig in de breedte verstelbaar zijn. Lang niet alle kwekers telen al op 1.80 meter spoorbreedte. Ook maken ze voor u een speciale rooimachine, kort achter de tractor en op verschillende, te rooien planten toegespitst.
Bij Akerboom kijk je je ogen uit. Koken, spoelen, douchen en nu zelfs foamen: schuim wat je door de kist met bollen perst. Niks meer lekken en geen restvloeistof. Bij MAAR hebben ze heel slim de kaartprinter aangepast; de bollenexport doet er zijn voordeel mee. EVAL is mijn vaste bezoekpunt. Stroom en koeling is waar zij goed in zijn.
Natuurlijk heb ik vooral oog voor Noordwijkerhoutse bedrijven: het bloed kruipt waar het niet gaan kan!

Aad van Ruiten