Noodvoorziening parkeren op het Palaceplein

noodgarage n De realisering van een nieuwe supermarkt en de op handen zijnde reconstructie van de Parallelboulevard gaan de parkeerdruk in het toeristisch gebied onaanvaardbaar verhogen.

Structurele en daadkrachtige parkeeroplossingen zijn tot nu toe steeds uitgebleven. De politiek, met in hun kielzog het ambtelijk apparaat, blijkt daarin weinig creatief te zijn. In de praktijk wordt dan ook voornamelijk gekeken op welke manier andere gemeenten oplossingen realiseren. Maar de speciale omstandigheden van een toeristenplaats als Noordwijk kent geen talrijke voorbeelden. Met enige jaloezie kijken Noordwijkse politici naar buurgemeente Katwijk die de nodige creativiteit wel aan de dag konden leggen en een grootschalige parkeergarage in het toeristisch gebied hebben gerealiseerd.

De politiek doet voornamelijk aan noodverband leggen. Onlangs werd dubbelzijdig parkeren op de K.W. Boulevard toegestaan. Nu wil het college een tijdelijke en demontabele parkeervoorziening van enkele lagen bovengronds op het Palaceplein, die voor het strandseizoen van 2021 moet worden gerealiseerd. In een brief aan de gemeenteraad wordt melding gemaakt van de plannen en het uitwerken hiervan. Er blijkt een zeer omvangrijke aanpak noodzakelijk. Zo is er de stikstofproblematiek, de aanwezigheid van ondergrondse leidingen, het vergunningentraject, en niet in de laatste plaats de belangen van omwonende en de gebruikers plus de naburige bedrijven. Men denkt dat aan een capaciteit van ruim 110 parkeerplaatsen. Bovendien blijkt er de afhankelijkheid en de noodzaak tot samenwerken met Hoogheemraadschap Rijnland. Omdat het consequenties kan hebben voor de gezamenlijke uitvoering van de reconstructie van de Parallelboulevard. In een later stadium nog zal de gemeenteraad een akkoord moeten geven aan deze plannen.


Politieke steun onmisbaar bij aanpak winkelgebieden

Winkelen n Het aantrekkelijker maken van de diverse winkelgebieden in Noordwijk en Noordwijkerhout om daarmee de leegstand een halt toe te roepen, was een van de speerpunten binnen het voormalig Ondernemingsfonds. Inmiddels wordt dit ook door de politiek belangrijk gevonden.

Het oprichten van een Retail Lab kon aanvankelijk vanuit het potje Ondernemingsfonds geworden gefinancierd. Dit Lab gaf deze week de politiek uitleg over de diverse details. Een van de speerpunten is om vooral vastgoedeigenaren en winkeliers door middel van gezamenlijke doelen met elkaar te verbinden. De politieke keuze van de raad om het bestaande Ondernemersfonds te liquideren heeft wel voor vertragingen gezorgd. Maar werkgroepen zijn nu wel aan de slag gegaan. Er zijn snelle aanpassingen gerealiseerd en het winkelend publiek zou tevreden zijn over de 'beleving' binnen de winkelgebieden. Inmiddels wordt hard gewerkt aan een strategische visie. Er wordt gezocht naar antwoorden op de vraag hoe leegstand en verpaupering te bestrijden. Daarbij zijn diversiteit, kwaliteit, bereikbaarheid, huisvestingskosten en de seizoensgebondenheid belangrijke onderwerpen. In Noordwijk en in Noordwijkerhout moeten de van elkaar verschillende details leiden tot verschillende aanpassingen. Daardoor kunnen meer bezoekers worden getrokken en dus meer omzet gerealiseerd. Na goedkeuring van die visie kunnen plannen worden uitgewerkt die uiteindelijk winkeliers en winkelend publiek tevreden moeten stellen.