Voormalig voorzitter Cees van Wijk brengt samen met NOV-voorzitter Arjan van den Akker een toast uit op 2020. | Foto: Wim Siemerink
Voormalig voorzitter Cees van Wijk brengt samen met NOV-voorzitter Arjan van den Akker een toast uit op 2020. | Foto: Wim Siemerink Foto:

NOV-voorzitter Arjan van den Akker: 'Na het zuur komt het zoet'

nieuwjaarsreceptie n De Noordwijkse Ondernemersvereniging hield deze week haar jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. Traditioneel een moment waarop de ondernemers hun voorzitter openhartig horen spreken over verleden, heden en toekomst van ondernemend Noordwijk in relatie tot de lokale politiek. De kersverse voorzitter Arjan van den Akker zette deze traditie op zijn eigen manier voort. Waarbij loftuitingen aan het college en gemeenteraad werden afgewisseld met kritische soms zelfs wat cynische kanttekeningen.

De voorzitter gaf eerst het woord aan Linda Janmaat van NOV-Events. De Noordwijkse NOV wil meer zijn dan een vergaderingscollege en organiseert daarom leerzame en inspirerende netwerkbijeenkomsten voor alle NOV-leden. Om bestaande onderlinge contacten te versterken en nieuwe contacten mogelijk te maken.


Apenkooien

Janmaat presenteerde de plannen voor 2020 van NOV-Events aan de aanwezigen. Een Solextoer, Apenkooien in de gymzaal Duinwetering, een muzikale workshop, een kookworkshop en een voetgolftoernooi zijn voor komend jaar de recreatieve activiteiten. En daarnaast het houden van de jaarlijkse haringparty, wat meer een sociaal gericht evenement is. NOV-Events wil heel graag ruimte geven aan deelname door introducés maar Janmaat benadrukte dat dit zeker niet vrijblijvend is.


Verkiezingsbeloften

Toen debuterend voorzitter Arjan van den Akker toe was aan zijn nieuwjaarstoespraak bleek dat hij openlijk wilde toetsen of de politiek alle verkiezingsbeloften aan het waarmaken is. Hij merkte op dat hij niet anders dan kon vaststellen dat er van echte daadkracht nauwelijks sprake is. Enigszins cynisch kwam hij terug op de nieuwjaarsrede van de, overigens opvallend genoeg niet aanwezige, burgemeester Hermans. Daarin werd door haar uitgesproken dat het allemaal zou goed zou zijn in de fusiegemeente Noordwijk. En bijvoorbeeld het harde werken aan het nieuwe werken van de ambtelijke organisatie als belangrijke ontwikkeling werd genoemd. 'Maar', zo sprak de voorzitter met overtuiging, 'na het zuur komt het zoet.


Badstatus

De voorzitter keek halsreikend uit naar de status van Bad Noordwijk wat een heilzame impuls moet geven aan de toeristische markt.
Al even ongeduldig keek hij naar de komst van een nieuwe burgemeester. Van den Akker: 'Indien het iemand is die volledig aan de door de politiek gelanceerde profielschets voldoet dan krijgen we in Noordwijk wel een hele bijzonder burgemeester.
Voor een goede luisteraar klonken er ook zorgen door. Zoals betreffende de vertegenwoordiging van de diverse ondernemersbelangen die het nieuwe Noordwijk rijk is. Van den Akker geruststellend: 'We zijn steeds in constructief overleg met andere ondernemersorganisaties.


Uitdagingen

De voorzitter benadrukte daarbij dat het geen doel op zich is om te komen tot een samensmelting van alle bestaande belangenorganisaties. Maar noemde het raadzaam om snel te komen tot één en door alle partijen geaccepteerde belangenbehartiger in de gesprekken en overleggen met het Noordwijkse college van B&W. De voorzitter benadrukte nog, voordat samen met voormalig voorzitter Cees van Wijk en de bijbehorende nieuwjaarswensen de glazen werden geheven, dat er voor de Noordwijkse NOV in 2020 een behoorlijk aantal uitdagingen in het verschiet liggen.