Meepraten van bewoners en een goede communicatie zijn in 2019 opnieuw speerpunten in het politieke beleid. | Foto: WS
Meepraten van bewoners en een goede communicatie zijn in 2019 opnieuw speerpunten in het politieke beleid. | Foto: WS Foto: Picasa

Vol goede moed van start

B&W n Na het presenteren van een nieuwe gemeenteraad en daarbij vooral ook het nieuwe college van burgemeesters en wethouders is altijd de vraag welke verkiezingsbeloften er allemaal kunnen worden ingelost. Ook op welke onderwerpen er water bij de wijn moet worden gedaan en dan ook nog hoe dit naar actief politiek beleid wordt omgezet. Want het schrijven van zo'n soort verlanglijstje is een, het komen tot de daadwerkelijke uitvoering blijkt in de praktijk meestal heel wat moeilijker.

De juiste communicatie is een onderwerp dat ook in voorgaande perioden altijd belangrijk werd geacht. Maar veelal bleek dit tot discussie te leiden. Zelfs de communicatie tussen college en gemeenteraad, vooral de lange tijd die ook daar werd gebruikt om eenvoudige schriftelijke vragen te beantwoorden, was bepaald niet een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten.
De nieuwe coalitie heeft inmiddels een aantal speerpunten naar buiten gebracht. Zoals in deze tijd te verwachten stelt de nieuwe coalitie opnieuw de inwoner centraal. En wil de bewonersparticipatie en de genoemde gemeentelijke communicatie weer veel extra aandacht geven.

Heel erg belangrijk wordt ook deze college periode de volkshuisvesting. Daarbij is de wens van het college dat wethouder Salman de nadruk gaat leggen op sociaal bouwen en opvallend genoeg ook op woonlocaties voor arbeidsmigranten. Dat laatste onderwerp leidde tijdens de verkiezingen nog tot grote kritiek op Lijst Salman. Juist op het extreme standpunt betreffende de huisvesting van deze arbeidsmigranten.


Bestemmingsplannen

Voorspelbaar is de aandacht voor het verkeer. Volgens de coalitie een belangrijke taak voor wethouder Roberto ter Hark Ferrera. Nadruk op het aanpakken van verkeerscirculatie en parkeeroplossingen. De nieuwe coalitie denkt ook dat er mogelijkheden kunnen worden gevonden om de problemen van de leegstand in de winkelgebieden op te lossen.

Wethouder de Jong ten slotte, gaat over de bestemmingsplannen. Geen eenvoudige job. Want er zijn, zo bleek in het jongste verleden, nogal wat bezwaren van omwonenden bij de diverse bestaande ontwikkelingsplannen.