2019 Vrolijk Nieuwjaar

1 januari 2019 is echt een belangrijke datum. Dé datum waarop aan het geschiedenisboek 'Noordwijk in de loop der eeuwen' een volgend hoofdstuk kan worden toegevoegd. Wij kunnen het oude Noordwijk achter ons laten. Wat ooit was, de periode 1825-2018, de eenheid Noordwijk binnen en Noordwijk aan zee, met aan het hoofd een kroonbenoemde burgemeester, is ten einde. De lange rij burgemeesters, waaronder Stakman Bosse, Van Panhuys, Van de Mortel, Quarles van Ufford en Van Berckel, vinden we de terug in de Noordwijkse straatnamen. Vanwege de verdiensten van deze heren voor onze mooie gemeente. Of daaraan het Goedhartplantsoen en de Rijpstrastraat worden toegevoegd zal de tijd leren. Zoals het ook nog even verborgen blijft of de wensen van de kiezer, door de officieel geïnstalleerde gemeenteraad, zullen worden verwezenlijkt.

We gaan in ieder geval vol goede moed op weg. Met twee fonkelnieuwe wethouders en twee oudgedienden. Met een gemeenteraad die de intentie heeft de politiek dichter bij de burger te brengen. Aanvankelijk onder leiding van waarnemend burgemeester Jon Hermans. Navraag leerde dat het helaas geen familie betreft van de oer-Noordwijkse familie met als stamhouder 'de Flep'. Zij komt oorspronkelijk uit het Roomse deel van Twente en dat is altijd goed gebleken voor nuchtere vrolijkheid.

En dat lijkt te passen binnen de culturele samenvoeging van gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout. Over de toekomstige samenwerking van de coalitie ben ik nog wat onzeker. Hoe gaat het straks in de gemeenteraad. En belangrijk, hoe gaat het in het college? De nieuwkomers VVD-er Ter Hark en NZlokaal-er Van den Berg krijgen sowieso het voordeel van de twijfel. De reputatie van LSN-er Salman dwingt tot iets genuanceerder denken. Het openbaar maken van conflicten in het voormalige college van B&W tijdens de verkiezingsdebatten klonk bepaald niet chic, maar we staan aan een nieuw begin en dus ga ik zonder vooroordelen met mijn rol als criticaster van start. Sterker, ik wil optimistisch zijn en ervan uitgaan dat verkiezingsbeloften deze keer wel worden uitgevoerd. Dat betekent dat Noordwijkse jongeren hun beloofde woning kunnen betrekken, de jeugdzorg uit het dal wordt getrokken, de Noordwijkse ouderen heel snel en betaalbaar hun bestaande woning kunnen ruilen voor aangepaste huisvesting. En dat mensen die problemen hebben met werk en inkomen nu wel fatsoenlijk worden geholpen.

Gematigd optimistisch ben ik over de rol van CDA-er De Jong. Via het Pesthuisdebat een ervaring rijker. Zal hij in staat zijn de bestaande ontevredenheid bij burgers en belanghebbenden rond Groot Hoogwaak weg te nemen? En stelt hij de zeer verontruste bewoners van de Bronckhorstraat, de Maarten Kruyt en Jan Kroonsplein, de Parallelboulevard, Mare Vista, Sonnevanck, Schoolstraat en mogelijk Boechorst, wel tevreden? Als hem dat gaat lukken maakt hij van 2019 nu al een vrolijk Nieuwjaar.