Expo directeur Rob van den Berg (links) en burgemeester Jan Rijpstra verrasten het gezin Dingenouts. | Foto: Piet van Kampen
Expo directeur Rob van den Berg (links) en burgemeester Jan Rijpstra verrasten het gezin Dingenouts. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Space Expo verwelkomt 100.000ste bezoeker

Expo n Voor de familie Dingenouts uit Schiedam kreeg het bezoekje aan Space Expo een onverwacht verrassend tintje. Niets vermoedend werden zij bij de balie opgewacht door de directie van Space Expo en burgemeester Jan Rijpstra. Zij waren de 100.000ste bezoeker aan het grootste ruimtevaart museum van ons land.

Door de jaren heen trok het museum al vele bezoekers uit binnen- en buitenland. 'Vooral in de vakantieperiode komen er veel gasten uit het buitenland' weet Rob van den Berg, directeur van Space Expo. 'Er staan hier 100 voorwerpen die ooit in de ruimte zijn geweest en de grote trekpleister is natuurlijk de capsule waarin André Kuipers zijn ruimtereis heeft gemaakt'. Waarom staat deze van oorsprong Russische ruimtevaartcapsule hier in Noordwijk en niet in het land van herkomst? Van den Berg met gepaste trots: 'De Russen hebben al een aantal objecten die in de ruimte zijn geweest, dus hechten zij daar minder waarde aan, maar wij zijn er natuurlijk heel blij mee.' In de loop der jaren is de collectie steeds uitgebreid en geactualiseerd.

Nog eenmaal hing burgemeester Jan Rijpstra zijn ambtsketen om. De scheidende burgervader die na vier jaar Noordwijk op 31 december om 23.59 uur afscheid nam heeft mooie en moeilijke momenten gekend. De affaire 'Boekenburg en strubbelingen met woningbouw zijn minder prettige momenten voor hem geweest, maar daar staat tegenover dat hij ook veel blije mensen en vrijwilligers heeft leren kennen. 'Dat vond ik hoogtepunten' bekent Noodwijks scheidende eerste burger. Zijn laatste officiële handeling, het gezin uit Schiedam te verblijden, was een leuk moment voor hem. Nog leuker was het dat hij uit handen van Marjolijn van der Jagt namens Space Expo een leuke herinnering ontving. Een dankbare Rijpstra: 'Dit hier is een uniek project. Noordwijk gaat als ruimtevaartplaats nog een mooie toekomst tegemoet' voorspelde hij in zijn dankwoord.

Dat het gezin blij verrast was behoeft geen betoog. 'Het is nogal onverwacht als je een dagje uit gaat' is de eerste reactie van de heer Dingenouts. De verrassing werd compleet toen hij een fles Champagne en een fraai boeket ontving. De beide dochters, Arwen (11) en Isis (9) mochten in de souvenirshop een leuk cadeautje uitzoeken en het gezin mag een jaar lang gratis Space Expo bezoeken. Met name leuk voor Isis die op school inspiratie over de ruimtevaart opdeed en er erg geïnteresseerd in is. Hun dag kon niet meer stuk.