Theo Alkemade: Er liggen nogal wat RO-dossiers die aandacht behoeven

dossiers n De collegevorming is rond, het collegebeleidsprogramma zit in de printer. Wie nu de portefeuilleverdeling bekijkt ziet op het eerste gezicht een ondergeschikte rol voor de CDA-wethouder De Jong. Fractievoorzitter van dit CDA Theo Alkemade spreekt dat direct tegen. Hij zegt: 'Wethouder de Jong heeft met Ruimtelijke Ordening bepaald geen gemakkelijke taak op zich gekregen. Er liggen namelijk nogal wat belangrijke dossiers, die direct al de nodige aandacht vragen'.

Zonder ze te benoemen wijst hij naar de erfenissen vanuit de vorige periode, waarbij de genomen besluiten ten aanzien van ontwikkelingen van Maarten Kruytstraat en Jan Kroonsplein, de vastgelopen relatie met Bever Holding en VolkerWessels en de herontwikkeling van de Grent slechts voorbeelden zijn.

Vertrouwen

Alkemade gaat wel vol vertrouwen deze nieuwe perioden in.

'We hebben ons nieuwe regels opgelegd ten aanzien van het collegebeleid. We gaan voor een 'collegiaal college', wat betekent dat er niet alleen in de breedte gespreide verantwoordelijkheid is, maar er bovendien gestreefd wordt naar collegestandpunten bij de collegebesluiten. Dus niet dat een wethouder over de zaken binnen zijn portefeuille persoonlijk kan beslissen.'

Het CDA is ook duidelijk tevreden met de komst van waarnemend burgemeester Hermans-Vloedbeld. Alkemade: 'Tijdens het gesprek dat ik met haar heb gehad, had ik direct de indruk dat we te maken krijgen met een bevlogen, professioneel en rationeel persoon. Bovendien is haar CV indrukwekkend te noemen'.


Roberto ter Hark: 'we gaan er iets moois van maken'

wethouder n 'Heel onverwacht maar wat ontzettend gaaf dat ik ben gevraagd'. Dat was volgens Roberto ter Hark zijn eerste reactie toen een VVD-delegatie hem kwam vragen wethouder in Noordwijk te worden. Hij ging daarop natuurlijk in overleg met het thuisfront en dat leverde groen licht op.

In augustus nog verliet Roberto ter Hark de gemeenteraad om in het oosten van het land te gaan wonen. Nu wordt de voormalige VVD-fractievoorzitter tot ieders verrassing wethouder in Noordwijk. Ter Hark is heel enthousiast: 'ik vind het een gave klus. Zeker na al mijn jaren in de dorpspolitiek en bovendien, zeg maar eens nee als de partij jou vraagt'. Hij is inmiddels al druk met het inlezen in dossiers en heeft, na de installatie op 2 januari, op 3 januari de eerste collegevergadering in zijn agenda staan.

Salman

We herinneren hem nog even aan het feit dat hij in Dennis Salman een collega krijgt die hij in augustus 2012 uit de VVD raadsfractie verwijderde. Het politieoptreden toentertijd in het uitgaansgebied was de aanleiding. Salman uitte openlijk kritiek op de politie en botste heftig met waarnemend burgemeester Lokker die hij als 'nep-burgemeester ' betitelde en ook 'kloon van de Commissaris van de Koning' noemde. De eis toen van Ter Hark om in die periode geen afwijkend standpunt binnen de fractie in te nemen, bleek voor Salman de druppel. De grote problemen van toen blijken nu nauwelijks meer een obstakel.

Enthousiast

Ter Hark klinkt zelfs bijzonder enthousiast als hij zegt: 'Met Dennis kan ik goed door een deur. Ik ga vol vertrouwen met hem en de andere collegeleden aan de slag. De hele sfeer is uitstekend en bovendien bijzonder constructief'. Als wethouder financiƫn weet hij zich gesteund door de deskundige ambtenaren op de afdeling. Ter Hark denkt ook met burgemeester Hermans goed te kunnen samenwerken. Hij heeft er alle vertrouwen in dat zij de dubbelrol van collegevoorzitter en voorzitter van de gemeenteraad goed weet te vervullen.