Roberto ter Hark, hier bij zijn  afscheid als raadslid, keert als wethouder terug in de dorpspolitiek. | Foto: Wim Siemerink
Roberto ter Hark, hier bij zijn afscheid als raadslid, keert als wethouder terug in de dorpspolitiek. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Noordwijk krijgt vier wethouders in het college

college n Een nieuwe gemeente Noordwijk staat,met een fonkelnieuwe gemeenteraad, aan het begin van de eerste raadsperiode. Dus nu wordt het idealistische partijprogramma's en stemmen wervende verkiezingsbeloften vertalen naar de praktische dagelijkse politiek.

NZlokaal bleek na de verkiezingen de grootste partij te zijn. Dat betekende dat deze partij het voortouw diende te nemen in de noodzakelijke coalitievorming. Het advies van informateur Lies Spruit, burgemeester van Lisse, luidde dat een coalitie van drie partijen niet gewenst zou zijn. Met 15 van de 27 zetels zou volgens haar de meerderheid te krap zijn. En Lijst Salman Noordwijk zou daarom als vierde partij dienen te worden toegevoegd.

Extreme standpunten

De fractievoorzitters lieten zich leiden door dit advies. Op zichzelf wel bijzonder omdat zowel in de vorige coalitie als in de verkiezingstijd LSN zich met nadruk tegenstander van de fusie toonde en bovendien extreme standpunten over Noordwijkerhout en buitenlandse arbeidskrachten innam. De onderhandelingen bleken echter extreem vlot te verlopen. Naar buiten kwam dat LSN al snel de extreme standpunten wilde inruilen voor een zetel in het college. Daardoor dus geen drie maar vier wethouders op de loonlijst. Het nieuwe college weet zich hierdoor min of meer verzekerd van de steun van 19 van de 27 raadsleden, waardoor een van de grote partijen, in een voorkomend geval, samen met de 8 koppen tellende oppositie, toch geen dwarsliggende meerderheid kan vormen. Hierdoor wordt, overigens evenals in de laatste periode in het oude Noordwijk, de oppositie in feite totaal machteloos gemaakt.

Vier wethouders

Er komen dus vier wethouders, waarvan er één, Sjaak van den Berg, tot locoburgemeester zal worden gekroond. De andere drie namen zijn Dennis Salman, Henry de Jong en tot ieders verrassing Roberto ter Hark. Sjaak van den Berg wordt de locoburgemeester en krijgt in zijn portefeuille onder andere grondzaken, maatschappelijk vastgoed, monumenten, sport, communicatie en dienstverlening. Roberto ter Hark onder andere financiën, economie, toerisme, regionale samenwerking, P&O en huisvesting. Henri de Jong kreeg het minst aantal taken, waaronder wel RO, Greenport, grondwater & riool en civiel. Tot slot Dennis Salman met onder andere zorg, sociale zaken onderwijs, volkshuisvesting en dierenwelzijn.

Advies van Rijpstra

Opnieuw is er gekozen voor het zogenaamde 'meer ogen model' om daarmee verschillende wethouders te betrekken bij het beleid. Zo worden RO en grondzaken en ook handhaving RO over drie portefeuilles verdeeld. Sjaak van den Berg legt ons uit dat een eerder advies van burgemeester Rijpstra hieraan ten grondslag ligt. De kersverse locoburgemeester zegt dat ingezet wordt op een college waarbij collegialiteit gekoppeld aan integriteit, prioriteit geniet. Hierin gaat natuurlijk waarnemend burgemeester Hermans-Vloedbeld haar rol inclusief haar wettelijke taken vervullen.

Burgermoeder

Van den Berg benadrukt dat zij als burgemeester geen politiekgevoelige taken krijgt opgelegd. Hij kent de kritiek die er is op Goedhart en Rijpstra, die volgens deskundigen teveel als collegevertegenwoordigers optraden en zich veel te weinig als voorzitters van de gemeenteraden lieten gelden. Hij verwacht echter dat mevrouw Hermans haar taken als collegevoorzitter, gemeenteraadvoorzitter en burgermoeder op de juiste wijze zal weten in te vullen. Dat de keus op haar is gevallen vloeit voort uit de gesprekken die de fractievoorzitters hebben gehad met de Commissaris van de Koning Jaap Smit. En nu stapt zij op 1 januari zo over van waarnemend burgemeester van Oud Berijerland naar waarnemend burgemeester van Noordwijk. Voor een periode van zes tot negen maanden. Dinsdagmiddag was in de Oude Jeroen, in een bijzondere raadsvergadering, de installatie van de Noordwijkse gemeenteraad, waarbij het eerste gemeentebestuur van de nieuwe gemeente Noordwijk werd beëdigd en benoemd.