Veertienduizend stukjes LEGO zijn nodig voor de replica van het Northgo College. | Foto: PR
Veertienduizend stukjes LEGO zijn nodig voor de replica van het Northgo College. | Foto: PR Foto:

Leerlingen bouwen nog een Northgo College

replica n Het stond al even op de planning, maar deze week is het echt van start gegaan. Het Northgo College bouwt een duplicaat van het schoolgebouw… van LEGO.

Veertien leerlingen zijn op dit moment dagelijks in de weer met meer dan 14.000 steentjes waarmee ze raampartijen, deuren, stukken muur en zuilen bouwen om deze vervolgens vanaf de fundering op te bouwen, samen te voegen en laag voor laag in het gebouw verwerken.
Als het allemaal lukt, dan staat er over ca. 6 tot 8 weken een exacte kopie van het schoolgebouw. Tijdens de open dag van het Northgo College op 25 januari kunnen bezoekers het bouwen live aanschouwen.

LEGO-expert

Initiatiefnemer van het bouwen van de school met LEGO-stenen is Jaco van der Molen. In het dagelijks leven is hij roostermaker, applicatiebeheerder en baliemedewerker. In zijn vrije tijd is hij een enorme enthousiaste LEGO-fan. Hij heeft ervaring met het bouwen van 'bekende' gebouwen, want naast een replica van zijn eigen huis heeft hij bijvoorbeeld ook een kopie van het Golden Tulip-hotel in Noordwijk ontworpen en gebouwd. Het ontwerpen en digitaal bouwen van het schoolgebouw heeft zo'n 3 jaar geduurd.

Dat LEGO niet alleen maar een simpel bouwsteentje is, dat is bekend. Maar er is nog veel meer. De First LEGO League® (FLL) bijvoorbeeld daagt jongeren van 9 t/m 14 jaar uit te denken als echte wetenschappers en technici. Het Northgo College heeft een actief FLL-team bestaand uit 10 onderbouwleerlingen, ook onder begeleiding van Jaco, die wekelijks een aantal uur extra tijd investeren en laatst hun eerste FLL-challenge gespeeld hebben. LEGO League bereidt de leerlingen voor op robotica, een plusvak in de bovenbouw.

Een ander educatief voorbeeld is Digital Design. Digitaal bouwen met legoblokjes is zo mogelijk nog leuker en uitdagender dan echt bouwen. De leerlingen van 4 mavo van het Northgo College werken op dit moment aan een project bij het vak Technologie en Toepassing met behulp van LDCad, een speciaal digitaal LEGO-programma, waarmee zij prototypes van hun ontwerp maken.


Boerhaave-lezing op Veldzicht

Op zondag 29 december van 14.00 tot ca. 16:00 uur geeft Arie Dwarswaard een lezing op Streekmuseum Veldzicht met als thema 'Het Leven van Herman Boerhaave'.

De lezing is ter afsluiting van het 350e geboortejaar van Herman Boerhaave. Boerhaave werd geboren in Voorhout. Dwarswaard was vele jaren actief voor de Voorhoutse stichting Het Boerhaavehuis. Hij verdiepte zich in het leven van deze beroemde Voorhouter. In zijn verhaal gaan we op zoek naar plekken waar Boerhaave gewoond en gewerkt heeft. Wat is er nog van zijn leven terug te vinden?


Van den Akker nieuwe voorzitter NOV

wissel n Deze week werd tijdens de ledenvergadering van de Noordwijkse Ondernemersvereniging in de Heeren van Noortwijck, afscheid genomen van voorzitter Kees van Wijk, die na 8 bestuurlijke jaren het tijd vond om de leiding van de ondernemersvereniging in andere handen te geven.

Een opvolger werd gevonden in voormalig gemeenteraadslid en ondernemer Arjan van den Akker. Deze gaf in een heldere toespraak te kennen 'er veel zin in te hebben'. Kees van Wijk werd later in de week tijdens de NOVsoos in Winterwonderland door inkomend voorzitter Arjan van Den Akker en mensen uit het bedrijfsleven nog eens extra in het zonnetje gezet. Waarbij door diverse mensen dankwoorden werden uitgesproken en bijbehorende cadeaus werden overhandigd.
Daarbij sprak wethouder Roberto ter Hark namens de gemeente Noordwijk van een door Kees van Wijk uitstekend geleide organisatie waarmee het op gezette tijden en bij diverse onderwerpen soms lastig maar inhoudelijk toch heel prettig samenwerken was. Monique Beuk had al even lovende woorden voor de vertrekkende voorzitter,die zij uitsprak namens het zittende NOV-bestuur.

Kees van Wijk draagt de voorzittershamer over aan Arjan van den Akker.