Erfgoedverordening op basis van vrijwilligheid

monumenten n Na de fusie zijn er twee verschillende verordeningen van kracht bij het aanwijzen van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Harmoniseren was dus noodzaak.

Het voorstel van het college is een nieuwe Erfgoedverordening waardoor het beleid op het gebied van het cultureel erfgoed wordt gelijkgetrokken. Daarbij is het belangrijkste feit dat de nieuwe verordening ruimte laat voor het maken eigen keuzes door eigenaren. Waardoor niet de buitenstaanders zoals erfgoedcommissie en politiek maar de eigenaar zelf beslist over de toekomst van zijn eigen bezit. En daardoor wel of geen gebruik maakt van de beschikbare subsidiepot om zijn bezit te onderhouden.
Daar heeft onder andere de stichting Cuypersgenootschap grote bezwaren tegen. Die willen eigenaren buiten de discussie houden in, wat zij vinden, het algemeen belang. Ook De Oude Dorpskern, Erfgoedvereniging Heemschut en Erfgoedcommissie Noordwijk hebben schriftelijk bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde vrijwilligheid.


Opnieuw goede cijfers in decembernota

financiën n De decembernota, het huishoudboekje van de gemeente, lijkt op orde. In de decembernota toont het college dat er ook dit kwartaal een overschot blijkt op de begroting van € 157.521 wat het resultaat in een jaaroverzicht zou brengen op € 540.367.

Het college maakt melding van het feit dat de wens van de gemeenteraad het mogelijk oplossen van de parkeerproblemen is meegenomen. Dat de € 250.000 die nodig is voor een eerste onderzoek dus drukt op de reserve nieuwe investeringen. De fusie kost geld en daarvoor vergoedt het Rijk de zogenaamde frictiekosten. Voor Noordwijk waren die in 2019 begroot op €1.865.000. Daarvan bleek € 115.914 nodig voor het inhuren van extern personeel. Met name richting Huisvesting, Digitale Informatievoorziening en Communicatie zijn door het management initiatieven genomen. In 2019 verwacht te men de kosten voor het zoeken naar een nieuwe raadzaal, huisvesting en zaalhuur Duinpan ed. begroot op € 137.500. De werkelijke uitgaven hiervoor bedragen voorlopig € 84.971. Daar zal nog wel iets bijkomen na de laatste discussies in de gemeenteraad over dit inmiddels vooral kerngerichte onderwerp.
Een nuchtere conclusie is dat er in aanloop van een eerste fusiejaar wel erg ruim begroot werd aan de uitgavenkant. Waardoor er noodzaak kwam om de inkomsten veilig te stellen en er vooral geen belastingverlaging kon worden gerealiseerd.