Natuur

Om het hardst strijden deze dagen natuur, groen en milieu om uw aandacht. Steeds wordt er een professor bijgehaald om het standpunt van de auteur te ondersteunen. Deze simpele bollenjongen moet het alleen doen.

Eerst de positieve kijk. De schrijver in ons lijfblad, de Nieuwe Oogst, stelt dat we nu dertig vorstdagen minder hebben en dat de eerste dag daarvan tien dagen later valt. Een veel langer groeiseizoen voor veel akkerbouw-gewassen is het gevolg. Ook het grasland geeft duidelijk betere opbrengsten. De oogst van suikerbieten, boven de 100 ton per hectare en tarwe, 11 ton per hectare, lijkt dit te bevestigen.
Dan in de Volkskrant louter somberheid. Die vermaledijde boeren hebben het vooral gedaan! Zich niet bewust tot voor kort van enige schuld, produceren zij voor u de goedkope eitjes, goedkope melk, goedkoop en goed vlees en dat geldt ook voor talloze akkerbouwproducten. Koeboeren zouden nu zelfs moeten halveren!
De patrijs en de grutto zijn het voorbeeld in de teloorgang van de weidevogels. Die worden echter opgevreten door de kraaien, de vossen, de meeuwen en vooral ook door de katten. Bij ons loopt de vos op klaarlichte dag over het veld. Maar ondanks dit alles, komen de kievieten ieder voorjaar trouw terug naar hun geboortegrond. In plaats van de weidevogels komen nu miljoenen ganzen en, niet te vergeten, de zwanen. Is de grond nu zo dood als er gesuggereerd wordt? Topoogsten zeggen het tegenovergestelde. Ook de opgegraven onderbroek van Klaas Hogervorst duidt daar niet op.
Wat is mijn punt? Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Vroeger werd op ieder verstoven duintopje zo gauw mogelijk weer helm gestoken. Nu laten we het verstuiven! Van Europa moeten we 2 miljard bomen gaan planten. Engeland wil geen eiken meer importeren. Bermmaaisel wordt met insecten en al opgezogen. Waar vroeger het bos er aangeharkt uitzag, ligt het nu vol met hout. Onze sloten zitten vol met karpers.
En de bollenjongens? Die hebben hun eigen natuur!

Aad van Ruiten