Gerben van Duin: 'Ik was een van de sollicitanten'

burgemeester n De politiek in Noordwijk zou tijdens de besloten vergadering met algemene stemmen hebben gekozen voor de voordracht van Mevrouw Wendy Verkley-Eimers (56) als toekomstig burgemeester.

Op de voorpagina al de reacties van diverse fractievoorzitter die allemaal met positieve reacties kwamen. Ook Gerben van Duin (PUUR), die overigens zelf onthulde dat hij een van de sollicitanten is geweest, roemde de kandidaat. Vooral gezien haar ervaringen op het politiek bestuurlijk terrein. Hij voorzag dat er hard gewerkt dient te worden aan een gemeentelijke eenheid. Zodat de optelsom van de fusie 1+1=3 zal blijken. Waarbij sturing geven aan het college en de gemeenteraad als het gaat om gezamenlijke belangen, de belangrijkste taak zal zijn.
Louis Koppel (GroenLinks) kwam met eenzelfde positieve grondhouding. Hij sprak van een goede en gezamenlijke keus. Koppel: 'Ik ervaar een verbindende positief ingestelde burgemeester met een hele warme uitstraling. Ik zou graag zien dat ze dit inzet om de 4 kernen hechter te verbinden'.

Dick Gutlich (D66), ook al blij met de keuze, zag vooral hele belangrijke taken voor mevrouw Verkley buiten de gemeente. Om voor Noordwijks een betere plek te veroveren op regionaal niveau. De economische ontwikkelingen in de gemeente houden volgens hem veel verband met ontwikkelingen in Holland Rijnland. Gutlich wil Noordwijk bovendien een belangrijker rol laten spelen in de regio's Amsterdam en Den Haag. De VVD was even niet bereikbaar voor commentaar.


Evenementen zouden wel 2 ton waard zijn

evenementensubsidie n De gemeenteraad bleek in meerderheid zijn afkeuring te geven aan een eerder collegevoorstel om een beperkt subsidiebudget beschikbaar te stellen voor het organiseren van evenementen.

Na het vieren van 150 jaar badplaats, waarvoor het bedrag van €150.000 werd beschikbaar gesteld, kwam er een vervolg. Enkele jaren werden, met extra steun van het Ondernemersfonds, met heel veel succes aansprekende evenementen in Noordwijk georganiseerd.
Omdat het college op dit onderwerp heel terughoudend opereerde, kwam D66, overigens met steun van CDA en VVD, met een amendement op een collegevoorstel om voor dit jaar niet minder dan € 200.000 subsidieruimte te creëren en bovendien de beperking van 1 maart tot 1 september op te heffen. Men is van zins er een vol jaar van te maken, zodat ook in het vroege voorjaar en het najaar evenementen mogelijk worden gemaakt.

De fractie van PUUR wil in de komende tijd vooral verder gaan met het benoemen van een thema. Volgens de fractie vielen de eerdere themajaren bij zowel bewoners als toeristen en de evenementenorganisatoren in hele goede aarde. Noordwijk trok nationaal en internationaal aandacht en werd in 2018 zelfs uitgeroepen dé evenementengemeente van Nederland met de positieve economische gevolgen van dien. Woordvoerder Gerben van Duin wilde voor de komende jaren dan ook heel vroegtijdig al voldoende duidelijkheid over de beschikbare en toe te kennen subsidies. Het overgrote deel van de gemeenteraad kon zich in ieder geval vinden in het amendement van D66, waarbij mevrouw Van de Vossen (NZL) liet weten een bedrag van €150.000 meer dan genoeg te vinden, omdat er nu nog slechts voor €90.000 aanvragen zijn ingediend.
Door de verruiming van de subsidies zal ook aan een eerder gemaakt bezwaar, tegen mogelijke loting bij 2 elkaar overlappende evenementen, tegemoet gekomen zijn.