Woorden van kracht voor de nacht

Noordwijkerhout n Op zaterdag 30 november spreekt diaken Bertijn Prins vanaf 19.00 uur in de Victorkerk 'Woorden van Kracht voor de Nacht'. Het ritme van het met elkaar uitspreken van een tekst is een oud en niet weg te denken ritueel dat allerlei positieve effecten kan geven. Het kan je bijvoorbeeld kracht geven voor wanneer het even tegenzit of het geeft je vertrouwen op een goede afloop van iets. Deze avond is het moment om je in stilte terug te trekken en je te concentreren. Of je nu gelovig bent of niet, door samen deze zorgvuldig gekozen woorden hardop te herhalen, wordt je kalm en rustig. Tussendoor is er meditatieve muziek van Jos van der Hulst, Kariz van Amersfoort en Johan Veenbaas die kracht en ontspanning geeft. Inschrijven is bij www.palliam.nl. De start in de Victorkerk is om 19.00 en het duurt een uurtje.


Jaar van de wulp

natuur n 2019 is het jaar van de wulp. Een jodelende wulp die met trillende vleugels een glijvlucht maakt op een vroege voorjaarsochtend. Het zal menigeen kippenvel bezorgen, maar de balts van de wulp laat zich steeds minder horen en zien.

Sinds halverwege jaren tachtig is de wulp met bijna 50% afgenomen. Tegenwoordig broeden de meeste wulpen in graslanden in het oosten en zuiden van het land. Duingebieden zijn vrijwel al hun wulpen kwijtgeraakt. De verdwijning aldaar staat waarschijnlijk in verband met langdurig slechte broedresultaten door voedseltekort en predatie. De overstap naar agrarisch cultuurland maakt wulpen gevoelig voor intensivering van de landbouw.

Romke Kleefstra hoopt vrijdag met zijn lezing in het Jan Verwey Natuurcentrum, Zilverschoon 20, antwoord te geven op de vraag waardoor het niet goed gaat met de wulp en wat er nodig is om wulpen in Nederland te beschermen. Toegang gratis. Zaal open 19.30 uur. Aanvang: 20.00 uur.