Winkeliers blij met BIZ

ondernemen n De uitslag van een gehouden draagvlakmeting leverde precies op wat een overgroot deel van de georganiseerde Noordwijkse retail heel graag wilde.

Met name de Kerkstraatondernemers en die van het Shopping Centrum Hoofdstraat hadden een aanvraag ingediend voor een zogenaamde BIZ. De ondernemers in de winkelgebieden in Noordwijkerhout stelden zich bij het initiatief veel terughoudender op.
In Noordwijk spraken de gebruikers en eigenaren zich in ruime meerderheid uit voor het instellen van een Bedrijven Investering Zone, waarmee op basis van kleine OZB-verhoging een fonds wordt gevuld waaruit gezamenlijke wensen kunnen worden gefinancierd. Eerder gebeurde dit van uit een Ondernemersfonds maar die formule moest na de fusie met Noordwijkerhout worden afgeschaft.
Vorige maand werd door de gemeenteraad een noodzakelijke verordening vastgesteld. Waardoor binnen de vastgestelde gebieden alle eigenaren van panden en de gebruikers hiervan, de gelegenheid kregen om zich hierover uit te spreken.

B&W lieten weten erg blij te zijn met de uitkomsten van de meting waarbij zowel de winkelgebieden Noordwijk binnen als in Noordwijk aan Zee bijna 70% van de doelgroepen op vrijwillige basis hadden meegedaan aan de meting. Daarvan bleek een ruime meerderheid bereid om financieel hieraan bij te dragen.
Per 1 januari treedt deze BIZ voor minimaal 5 jaar in werking.


Flaneren en niet parkeren

Noordwijkerhout n De gemeenteraad verviel in een uitgebreide discussie bij het collegevoorstel om een autoluw kernwinkelgebied in Noordwijkerhout in te stellen en daarbij 50 mille beschikbaar te stellen. Hiermee moet een veiliger en aantrekkelijker winkelgebied voor voetgangers te realiseren zijn.

Het gaat hierbij slechts om de zaterdagmiddag en tijdens de weekmarkt op maandag. De raad besloot tot een inrijverbod voor gemotoriseerd verkeer naar de Dorpsstraat op zaterdagen van 12.00 tot 18.00 uur. 'Het gebied nodigt op de zaterdagmiddag uit om te flaneren', vindt wethouder Ter Hark. Een soortgelijk verbod komt er ook tijdens de openingstijden van de weekmarkt. Van diverse kanten werden nog opmerkingen gemaakt over verkeersonveilige situaties die worden veroorzaakt door scooters en elektrische fietsen. Maar uiteindelijk werd het collegevoorstel gewoon en unaniem aangenomen. Naast de genoemde maatregel besloot men ook tot het openstellen van het Marktplein voor verkeer in twee richtingen, het instellen van een parkeerverbod op de kruising Koninginneweg- Havenstraat en voor het permanent afsluiten van de doorgang Havenstraat-Landbouwplein.