Burgemeester Hermans kwan het diamanten paar namens de gemeente feliciteren. | Foto: Ina Verblaauw
Burgemeester Hermans kwan het diamanten paar namens de gemeente feliciteren. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Dirk en Siena de Bruin zijn zestig jaar getrouwd

diamant n Op 18 november 1959 trouwden Dirk de Bruin en Siena Smit met elkaar. Dat was niet helemaal vanzelfsprekend. Dirk was een Zeeër en dus protestant en Siena een Binder en uit een katholiek gezin.

Door Ina Verblaauw

De vader van Siena verbood vijf jaar lang de verkering tussen beiden. Want "twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen". Het stel zette echter door en werd er na vijf jaar verkering, getrouwd in de Sint Jeroenskerk bij het zij-altaar met de kerkdeuren gesloten.

Dirk was oorspronkelijk zeeman: "Zes weken op zee en 48 uur thuis" totdat hun eerste zoon werk geboren. Dirk liet de haringvangst voor wat het was en werd badman bij Zeebad Noordwijk. Veertig jaar lang heeft hij dit werk gedaan. Eerst alleen, later met Siena samen. "Dirk de Badman" was een bekende verschijning in Noordwijk. In de wintermaanden vond Dirk een baantje in de bouw.

Het 82-jarige echtpaar heeft één grote hobby: duiven. Dirk was als kleine jongen al gek op duiven. Maar na de oorlog waren die er nauwelijks nog; allemaal opgegeten. Tot een varende neef vier postduiven meenam vanuit Engeland. Sindsdien is Dirk en later ook Siena elke dag bezig met de dieren. En niet onverdienstelijk. Postduif 1747-632 won in 1977 op een vlucht vanuit Barcelona een Mazda stationwagon. Meerdere prijzen volgden zoals fietsen en horloges. Nog steeds trainen ze elke dag hun 40 duiven, zodat ze in vorm zijn als het seizoen in april weer begint.

Het echtpaar kreeg twee zonen en heeft inmiddels vijf kleinkinderen. Met elkaar hebben ze huwelijksjubileum gevierd in restaurant Copper.


Kaarten voor Carols bij Kaarslicht

kerst n In de sfeervol verlichte Oude Jeroenskerk in Noordwijk Binnen zingt Kleynkoor Academy op zaterdag 21 december en zondag 22 december haar jaarlijkse kerstprogramma.

Een bezoek aan Carols bij Kaarslicht is inmiddels een traditie voor velen. De Oude Jeroenskerk is het decor van een drietal concerten waarin de magische sfeer van kerst direct voelbaar zal zijn. De akoestiek van de kerk wordt optimaal benut doordat de zangers en zangeressen op diverse plekken in de kerk zijn/haar stem zal laten horen.

Het thema Op weg naar Vrijheid is de rode draad in de keuze van de kerstliederen. Zo zal de sfeer van de muziek starten in de donkere winter van 1944 maar door alles heen zal de hoop klinken in het verlangen naar een mooie wereld. Hoe werd kerst gevierd in de winter van 1944? Hoe wordt in 2019 de kerst beleefd?

Op 1 december gaat de kaartverkoop van start. Op zaterdag 21 december vangen de concerten aan om 19.00 uur en 21.00 uur, op zondag 22 december om 21.00 uur. Kaarten kosten €13,50 per stuk en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel van der Meer, VVV Noordwijkerhout en online via www.noordwijkticket.nl

 | Foto: PR