Raakvlakken centraal in Leerhuis

Leerhuis n "Wie zeggen de Joden, Christenen en Moslims dat ik ben ?" Dit is een prikkelende vraag naar de manier waarop in de genoemde drie grote godsdiensten over Jezus wordt gesproken.

Opmerkelijk is dat in de Koran in 93 verzen Jezus voorkomt als "Isa, zoon van Maryam". Hoewel de Joden Jezus niet erkennen als Messias, wordt hij door veel Joodse theologen gezien als een van hen. Het christendom draait om de betekenis van het leven van Jezus als zoon van God.
Zo veel informatie die elkaar raakt: alle reden om te zoeken naar overeenkomsten en verschillen op de vraag naar Jezus.
Anton Wessels is een oude bekende in het Leerhuis. Als emeritus-hoogleraar in de godsdienstwetenschappen, in het bijzonder de Islam, zal hij zijn deelnemers meenemen in zijn betoog. Datum en tijd zijn donderdagavond 21 november, 20.00 uur.

In het Leerhuis wordt gepraat en gediscussieerd n.a.v. inleidingen over verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Deelnemers hebben een actieve inbreng. Een ieder is welkom.
Het Leerhuis wordt gehouden in De Vinkenhof, Achterzeeweg. Aanvang 20.00 uur. De entree per avond bedraagt € 7,00.


Bloemen en Bossen

expositie n Taeke Kuipers, initiatiefnemer van Fenix Art, bevrijdt verweesde kunstwerken uit hun liefdeloze en troosteloze verblijf in het kringloopcircuit.

Talloze afgedankte wanddecoraties staan vaak met vele lotgenoten op de harde grond, zwaar vervuild, in slecht verlichtte ruimtes. Het zijn objecten, met liefde en aandacht gemaakt door bekende en soms vergeten kunstenaars, of van talentvolle hobbyisten. Werken waarop de eigenaren, of vaak hun erfgenamen, zijn uitgekeken.
De schilderijen maakt Taeke voorzichtig schoon. Deze interventie kost veel tijd, maar levert een mooie dialoog op met het object. Signaturen die hij kan ontcijferen geven hem de kans om via het internet de maker en de geschiedenis van het werk te ontdekken. De standaard gegevens worden er zoveel mogelijk bij gezocht; naam van de kunstenaar, de techniek, de afmetingen, de drager, of en waar gesigneerd en gedateerd en de conditie.
Hij vult dit aan met een beschrijving; wat is er te zien, het dominante beeldaspect, hoe is de compositie opgebouwd, wat is de kleurimpressie?
Er wordt vervolgens een nieuwe passende titel aan het kunstwerk gegeven.

Na dit uitgebreide proces zoekt Taeke "nieuwe pleeggezinnen" die het werk voor een beperkt bedrag kunnen overnemen. Elk werk krijgt een "certificaat" van Fenix Art. Er begint een nieuw bestaan, met nieuwe kansen.

Expositie 'Bloemen en Bossen' is te zien van woensdag 20 november tot en met zondag 1 december van 13.30 tot 17.00 uur in RV Galerie & Atelier in de Van Limburg Stirumstraat 17.