Politiek botst met natuur- en cultuurliefhebbers

strand n De vrienden van de natuur schreven opnieuw een brief aan de gemeenteraad. De vogelaars, natuurbeschermers en wandelaars uiten hun verbazing over het recent aannemen van moties die andere recreanten beperkt toegang willen verschaffen op het Noordwijkse strand.

Het voornemen van de Noordwijkse politiek om de liefhebbers op paarden en fietsen beperkt toe te staan om ook van zon, duin, zee en strand te genieten vindt in hun ogen geen genade. Men vreest escalatie zoals een overmatige belangstelling en mogelijke toekomstige recreatieve evenementen. Men neemt aan dat fietsers geen oog zullen hebben voor de dieren en wijzen vooral richting de op rust uit zijnde zeehonden en diverse vogelsoorten. En wijzen op de doelstelling van de vereniging dat de belangen van de natuur en de rust op het strand voor de zeehonden en de vogels voorop moeten staan. De verenigde natuurliefhebbers houden opnieuw een warm pleidooi om van het voorgenomen plan,om het strand ook open te stellen voor andere recreanten dan de natuurliefhebbers, af te zien.

Even verderop zorgt het gewenste zonneveld op het terrein van Landgoed Leeuwenhorst eveneens tot een behoorlijk verschil van inzicht. Het Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek liet tijdens een rondetafelgesprek weten zich niet te kunnen vinden in de plannen tot het aanleggen van een zonneveld in de Bollenstreek. De inmiddels toch afgegeven verklaring van geen bedenkingen was aanleiding om een stap verder te gaan. Via het College van gedeputeerde Staten van Zuid Holland probeert men alsnog het als pilot bedoelde initiatief te elimineren.
In de Noordwijkse politiek leeft de overtuiging dat er onvoldoende ruimte is op beschikbare daken om in de noodzakelijke energietransitie de doelstellingen te halen. En wil daarom de kans benutten om op een alternatieve manier de zonne-energie te benutten. De Provincie Zuid Holland is bij dit soort initiatieven voorlopig zeer terughoudend. En dat beloofd voor het Noordwijkse initiatief niet veel goeds.


Auto uit winkelgebied van Noordwijkerhout

autovrij n In de snel veranderende retailmarkt zijn ondernemers in winkelgebieden steeds weer bezig om knelpunten te benoemen en maatregelen te vragen. Daarbij zijn het autoverkeer, het parkeren en de inrichting van de openbare ruimte inmiddels vaste onderwerpen.

Willen we de consument de kans bieden snel even een boodschap te doen of moet een winkelgebied worden ingericht voor recreatief winkelen? Dat was de vraag naar aanleiding leegstand en achterblijvende omzetten in het centrum in Noordwijkerhout. Een proef met een autovrij winkelgebied is inmiddels aanleiding om het dorpshart nu definitief autoluw te maken. B&W stellen aan de raad voor om dit officieel vast te leggen. Nadrukkelijk moet er meer aandacht komen voor de aanrijroute en de stalling van tweewielers. Maar men wil vooral dat er meer 'beleving' komt.

De eigentijdse ontwikkelingen in de retail zorgen echter voor problemen die niet zomaar door een raadsbesluit zijn op te lossen. Voor een florerend winkelgebied is naast de openbare ruimte vooral de diversiteit in het winkelaanbod van groot belang. En daarbij spelen weer branchebelangen, huisvestingskosten en openingstijden een rol. De Noordwijkerhoutse consument geeft hun winkelgebied nu nog een mager zesje. Een autoluw centrum zou vooralsnog daar een ruime voldoende van moeten maken.