Exoten

Voor velen zal mijn verhaaltje deze keer onder de noemer "ver van mijn bed-show" vallen. Toch heeft het wel degelijk raakvlak met de bollen. Exoten zijn planten die niet van nature in Nederland voorkomen, maar hier toch zijn gaan woekeren.

In het duin zijn we met man en macht de vogelkers aan het bestrijden. Die voelt zich er thuis en wordt nu met grof geweld omgeploegd. In de wegbermen staat s'zomers de berenklauw te gloriëren. Als die al zaad gemaakt heeft is maaien te laat. De Japanse duizendknoop is een heel ander verhaal, woekert onder de grond en groeit daar per jaar fors. Idioten willen hem met stroomstoten bestrijden, terwijl het, door velen verfoeide, Round Up het beste bestrijdingsmiddel is.

Dan de waternavel in de sloot. Waarschijnlijk ooit uit een aquarium geloosd, is het nu een geduchte pest. Maakt zoveel blad op het wateroppervlak dat het de doorstroming stagneert. Alleen een pittige ijswinter biedt soelaas. Rijnland heeft in de zomer een speciaal team op pad om, na melding, de sloot schoon te maken.

Nu mijn punt. In veel bollenpercelen komt een heel klein onkruid voor: de knolcyperus, lijkt op onkruid wat in de slootkant staat. Maakt heel kleine knolletjes die gemakkelijk meegerooid worden en vooral in gladiolen een ramp zijn. Ook bij lelies blijven ze tussen de schubben zitten en reizen zo mee over de wereld. Zelfs de grond onder water zetten helpt niet. In veel landen wordt het gezien als gras, dus wat maak je je druk! De Egyptenaren aten de knolletjes al.
Een andere exoot is een bacterie, die in Zuid-Italië in de olijfbomen huishoudt. Inspecteurs die daar rondlopen knepen, onder druk gezet, een oogje dicht. Nu is het een regelrechte ramp. In Italië en Sicilië worden veel sierplanten voor alle landen in Europa geteeld. Het is er lekker warm en het groeit er goed. Een exporteur die bollen naar Nieuw-Zeeland wil versturen en aangeeft ook handel met planten uit Italië te doen, kan het wel vergeten. Daar willen ze de exotische bacterie, Xilella, niet hebben. Zo ver gaat het!

Aad van Ruiten