Noordwijk en de Eerste Wereldoorlog

lezing n Volgend jaar vieren we in Nederland 75 jaar Bevrijding. Er zijn vele oorzaken voor de Tweede Wereldoorlog aan te wijzen, maar dat deze voortkomt uit de Eerste Wereldoorlog kunnen we wel stellen.

Die Eerste Wereldoorlog, die meer dan 100 jaar geleden uitgevochten werd, is voor veel Nederlanders een onbekende oorlog gebleken. Dit terwijl landen als het Groot-Brittanniƫ en Frankrijk het nog steeds de 'Great War' en 'La Grande Guerre' noemen en elk jaar nog intensief stil staan bij de slachtoffers. Ook Nederland werd hard door de oorlog getroffen. Ook in Noordwijk kwam het uitbreken van de oorlog hard aan. Badgasten vertrokken halsoverkop naar hun thuisland om daar de Europese spanningen af te wachten.

Op zondag 10 november geeft Koen Marijt een historische lezing over Noordwijk en de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Onderwerpen die onder andere de revue passeren: mobilisatie 1914, uitbreken van de oorlog en de gevolgen voor de badplaats Noordwijk, gelegerde soldaten en soldatentehuizen, de komst van Belgische vluchtelingen, het gevaar van aangespoelde zeemijnen, distributie, de Noordwijkse visserij in oorlogstijd, de Noordwijkse soepcommissie en de Spaanse griep. Kortom: een boeiende lezing vol informatie over deze periode.

De lezing duurt van 14.15 tot 16.15 inclusief pauze (15-20 minuten) en wordt gehouden in De Muze aan het Wantveld. De kosten zijn 5 euro per persoon. Kaarten kunnen besteld worden via De Muze.