Wethouder van den Berg en mevrouw De Zoete verrichten de opening bij de tuinpoort. | Foto: Ina Verblaauw
Wethouder van den Berg en mevrouw De Zoete verrichten de opening bij de tuinpoort. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Koetshuis op landgoed Calorama geopend

renovatie n In 2018 werd het startsein gegeven voor de restauratie van Landgoed Calorama. Het meerjarenplan met einddatum 2021 omvat meerdere projecten, waarvan er zaterdag 2 november twee werden afgerond: de herinrichting van het monumentale Koetshuis en de restauratie van de historische tuinmuur.

Sicco de Jong, voorzitter van de Stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen en gastheer tijdens de opening, gaf een toelichting op het project en sprak zijn dank uit aan de vele vakmensen en vrijwilligers die de realisatie mogelijk hebben gemaakt. Bestuurslid Ronald van Immerseel deed op opgewekte wijze verslag van alle tegenslagen die tijdens de verbouwing van het Koetshuis en de Tuinmuur op het pad kwam. Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Mevrouw de Zoete, bleek in haar toespraak goed op de hoogte van de historie van het landgoed en de kruidenteelt.

De openingshandeling van het Koetshuis was het onthullen door mevrouw de Zoete en De Jong van een foto van het Koetshuis in de dagen van weleer. Daarna vertrok een select gezelschap met een oldtimer via de openbare weg naar de achterzijde van het landgoed, waar de historische tuinmuur werd geopend door mevrouw de Zoete en wethouder Sjaak van den Berg.

Door de restauratie van het Koetshuis is de stichting Calorama-Everwijn-Taets van Amerongen in staat groepen bezoekers kennis te laten maken met de geschiedenis van Buitenplaats Calorama. Vanwege de kwetsbaarheid van het park met zijn bijzondere vegetatie en hoge ecologische waarde is permanente openstelling niet wenselijk. De stichting kiest daarom voor een beperktere, maar kwalitatief hoogwaardige, openstelling. Dit gebeurt tijdens wandelingen met gidsen van De Oude Dorpskern, de jaarlijkse Jeroensommegang en Open Monumentendag. Maar ook tijdens culturele evenementen op het landgoed, zoals op 22 december tijdens de KinderKerstwandeling.


'We blijven streven naar kwaliteit'

wissel n Per 1 december heeft Theater De Muze een nieuwe directeur. De 26-jarige Christiaan van Arkel neemt dan het stokje over van Natasja Heemskerk. Een grote uitdaging en een droom die werkelijkheid is geworden.

Door Ina Verblaauw

De enthousiaste Van Arkel weerlegt meteen de scepsis over zijn leeftijd. "Ik ben nog jong, maar ken het bedrijf en de meeste bezoekers omdat ik er negen jaar met plezier heb gewerkt. Daardoor kan ik mij qua inwerktijd meer richten op bijvoorbeeld managementaspecten".

Van Arkel is recent afgestudeerd aan de Universiteit Leiden, met de masteropleiding Book and Digital Media Studies. Zijn bachelor behaalde hij in de richting van Film- en Literatuurwetenschap. Naast zijn ervaring in De Muze heeft Van Arkel onder andere gewerkt voor Stage Entertainment, Kunstklank en de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Na zijn aantreden zullen er niet meteen veranderingen komen. "Het theaterprogramma aanbod is goed en we blijven streven naar elk jaar weer een hoge kwaliteit en divers aanbod, waarbij de samenwerking met de vaste programmeur wordt voorgezet.
Wat potentie heeft tot uitbreiding is het aanbod films. "We hebben de Art House Select één keer per maand. Dat zouden we kunnen uitbouwen naar meerdere keuzefilms per maand". Ook de Ladies Night is een groot succes, waar door velen naar uit wordt gekeken. Een Men's Night zou een logische toevoeging zijn voor een avondje uit met vrienden. Daarnaast wil ik kijken naar de mogelijkheid tot het verbinden van kunstdisciplines zoals muziek, toneel en dans. Hoe mooi zou het zijn als er daardoor culturele samenwerkingen kunnen ontstaan".

"Als kind werd ik door mijn ouders vaak meegenomen naar het theater, maar er zijn veel jongeren voor wie de gang naar De Muze een hoge drempel heeft. Ik wil in samenspraak met scholen een programma voor jongeren gaan maken met bijvoorbeeld een voorstelling, gecombineerd met een kijkje achter de schermen. Hoe werkt de techniek, wat komt er allemaal bij kijken om een voorstelling te realiseren".

Met de vrijwilligers en de werknemers van De Muze gaat Van Arkel in gesprek om eventuele veranderingen en de nieuwe rolverdeling bespreekbaar te maken. "Als we erover in gesprek blijven, is het makkelijker om te accepteren. Daarbij is het mijn taak om de jonge mensen te mixen met de ervaren werknemers en vrijwilligers. Dit heb ik zelf ook altijd als meerwaarde ervaren in de verschillende rollen die ik in De Muze heb vervuld".

Christiaan van Arkel. | Foto: Ina Verblaauw