Huismussen en vleermuizen niet verstoren

bezwaar n Omgevingsdienst Haaglanden maakte begin mei van dit jaar namens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bekend dat besloten werd om ontheffing te verlenen voor het opzettelijk beschadigen of vernielen van de natuur op het terrein van Groot Hoogwaak.

Dit bericht werd met verbazing ontvangen. Het ging op het terrein van Groot Hoogwaak met name om de nesten van de gewone huismus en voortplantings-of rustplaatsen van de gewone dwergvleermuis. In veel andere vergelijkbare situaties handhaaft men juist wel op de strenge regels. Maar soms blijkt dat de overheid dus toch bereid is om uitzonderingen te maken.

Onder de verbaasde Noordwijkers bevonden zich bewoners van Groot Hoogwaak en omwonenden in het Alexanderpark en de Oranje Nasaustraat. Zij maakten daarom dan ook nadrukkelijk een officieel bezwaar. Deze week werden de bezwaren behandeld door Gedeputeerde Staten. Volgens een betrouwbare bron werden het bezwaar van de omwonenden, waarbij het ook ging om een onverwachte wijziging in het bestemmingsplan, niet ontvankelijk verklaard. Dit in tegenstelling tot het bezwaar van enkele bewoners van Groot Hoogwaak. Gedeputeerde Staten oordeelde dat in hun geval de mussen en de vleermuizen een belangrijke bijdrage leveren aan het woongenot van de bezwaarmakende bewoners en oordeelde het bezwaar gegrond.

Wat dit tot gevolg zal hebben voor de plannen van de projectontwikkelaar bij Groot Hoogwaak is nog even onduidelijk. De geplande ontwikkelingen zullen hierdoor in ieder geval vertraging oplopen.
Een tegenvaller ook voor de gemeente Noordwijk. Die de bouwplannen aldaar zouden zorgen voor het uitbreiden van een aantal sociale huurwoningen met een zorgbestemming. Wethouder de Jong zei eerder nog dat de ingezette wettelijke procedure rond Groot Hoogwaak, ondanks bezwaren van omwonenden, gewoon verder zou kunnen worden vervolgd. Daar lijkt nu minimaal een vertraging te ontstaan.


Begroting wordt ook aan de ronde tafel besproken

huishoudboekje n Een juiste gemeentelijke begroting is van belang. Niet alleen als duidelijke basis voor de te nemen lokale besluiten. Maar daarnaast voor de informatie aan de provinciale toezichthouder. Die eist dat er tijdig een begroting aan hen wordt gepresenteerd om een goede controle mogelijk te maken.

Het college presenteert een sluitende begroting met voorlopig een positief saldo van ongeveer een half miljoen euro. Ook de meerjarenbegroting, waarin bijzonder rekening gehouden is met collegedoelstellingen, geeft nog geen reden om erg bezorgd te zijn. De wettelijk verplichte taken en bijbehorende financiering kunnen volgens deze begroting in ieder geval probleemloos worden gerealiseerd.
Dinsdagavond krijgen inwoners, na zich vroegtijdig te hebben aangemeld, nog de gelegenheid om op de begroting een reactie te geven. De politiek kan tijdens een ambtelijke presentatie ook dieper in gaan op de beleidsvoornemens van het college. Waarna men zich kan gaan beraden over mogelijk de noodzaak van het bijstellen van de begroting.
Dat kan in de raadsvergadering van 5 november waarin een meerderheid in de gemeenteraad nodig is om de begroting goed te keuren. Het lijkt op dit moment niet waarschijnlijk dat de oppositie nog met een tegenbegroting gaat komen. Maar wel aannemelijk is dat er nog enige discussie zal ontstaan over een aantal belangrijke onderwerpen.

Sociale woningbouw, parkeeroplossingen, een verkeerscirculatieplan en bebouwen Bronsgeest zijn zaken waarbij er aanleiding kan zijn om in de raadsvergadering van 5 november nog met moties te komen.