In de prullenbak

Ondernemers in Noordwijk adviseerden 'de politiek' over het ontwikkelen van een lokale omgevingsvisie. Dat was al in 2015. Men vond dat de gemeenteraad afwachtend zou moeten zijn en niet voor de muziek uit zou moeten lopen.

De vorige coalitie wilde toch doorgaan met het traject. Naar nu blijkt wilde men de visie 'over de verkiezingen' (en het fusieproces) heen tillen.
Heel veel vergaderingen, bijeenkomsten, gesprekken, hoorzittingen en presentaties werden er georganiseerd. Veel burgers, bedrijven, instellingen, organisaties, belanghebbenden en ambtenaren staken jaren in het opstellen van de Omgevingsvisie 2030. In het najaar van 2017 werd de visie gepresenteerd. In 2018 werd de visie geactualiseerd en op 8 november 2018 werd ze vastgesteld door de gemeenteraad. De burgers werden uitgenodigd om zelf vorm te geven aan de toekomst.
De huidige coalitie denkt toch anders over de visie. Wethouder de Jong: 'Omdat er in Noordwijkerhout geen omgevingsvisie was moeten we nu als fusiegemeente, geheel volgens de landelijke richtlijnen, opnieuw een gemeentelijke omgevingsvisie vaststellen.'

Beste panelleden, per 2024 zal, op basis van de landelijke Omgevingswet 2021, een lokale Omgevingsvisie verplicht worden gesteld voor alle gemeenten. Mogen we er van uitgaan dat dit voor het fusietraject tussen de huidige 4 kernen bekend was en dat er heel veel tijd en geld is gestoken in iets dat nu in het archief verdwijnt? Wat vinden jullie daarvan?