Begroting voor 2020 in kader van nieuw beleid

Budget n De fusiegemeente Noordwijk is uit op vernieuwing. Daarbij gaat het om de eigentijdse manier van werken op ambtelijk niveau in een aangepaste nieuwe behuizing. Daarnaast ook om een nieuwe manier van de dagelijkse politieke praktijk, waarin rondetafelgesprekken, parallelle sessies en politieke debatten exclusief voeren in een debatraad, de voor ieder wel waarneembare vernieuwingen zijn.

Met name de inbreng van bezoekers aan diverse bijeenkomsten die als 'kernavonden' worden betiteld leverde, naast de politieke roep om vernieuwing, de reden op om geld te reserveren voor nieuw beleid. Hoewel niet alle wensen in een keer kunnen worden gerealiseerd wordt voor 2020 toch een bedrag van ruim 2,2 miljoen euro in de begroting opgenomen. B&W willen geen zwaardere lasten opleggen dan de inflatiecorrectie. In sommige gevallen echter moet het wel omdat er aan de wettelijke verplichting moet worden voldaan. Zoals bij gemeentelijke heffingen rioollasten en afvalstoffenheffing. Die moeten minimaal kostendekkend zijn. De begroting die door het college wordt gepresenteerd is een leidraad voor beleid. De raadsleden zelf hebben de wettelijke rol in het begrotingsproces. Zij dienen na bestudering van de collegevoorstellen zelf financiële keuzes te maken als het gaat om lokale heffingen, de financieringen, het grondbeleid, de ambtelijke bedrijfsvoering en dergelijke. In de raadsvergadering van 5 november zal daarom uitgebreid worden gesproken over het financiële wel en wee.


Zonnepark op Leeuwenhorst mag er komen

pilot n De agrariërs Beugelsdijk en van Haaster van het CDA bleven principieel tegen. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde het experiment van een zonneveld op landgoed Leeuwenhorst nabij de N206 heel graag een kans bieden, hoewel er nog wel enige discussie ontstond.

Dick Gutlich (D66) bleek ronduit voor omdat naar zijn mening een zonnepark een broedplaats van biodiversiteit kan gaan zijn. Van de fractie van GroenLinks kwam raadslid Maan met bedenkingen. Zij bekende wel degelijk twijfel te hebben over nut en noodzaak wn wilde vooral ook weten wat de diverse natuurverenigingen voor advies hadden gegeven. Voorstander Bas Knapp (VVD) wilde van het college weten hoe de provincie hier nu in staat. 'Wat zijn er voor afspraken gemaakt en wat moeten we in dit soort situaties van de provincie verwachten?' Vanuit de oppositie kwam Jan Janson (PvdA) met een aantal kritische opmerkingen. Hij wilde wel graag akkoord gaan omdat hij het ziet als een pilot. Waarbij straks uit de resultaten moet blijken of het interessant is om hier meer ruimte voor vrij te maken. Wel wilde hij inbreng van buitenaf zoals van de natuurverenigingen en mogelijk de universiteit van Wageningen, betreffende de gevolgen voor natuur en milieu. Kim van Eeden (LSN) wilde ook denken in kansen. Ze pleitte nadrukkelijk voor een eerste nulmeting waarop een meerjarig onderzoek ook meer duidelijkheid moet verschaffen over mogelijke invloeden op de natuurwaarden.

Wethouder Sjaak van den Berg zei het belangrijk te achten om snel een verklaring van geen bedenkingen af te geven en daarmee de gelegenheid te bieden om gebruik te maken van noodzakelijke subsidies. Hij benadrukte de enorme opdracht op gebied van energietransitie. Over het overleg met de provincie verklaarde hij niet bij de gesprekken aanwezig te zijn geweest. Die werden slechts op ambtelijk niveau en met verschillende afdelingen gevoerd.