Een Porseleinzwam. | Foto: archief, Annet de Willigen
Een Porseleinzwam. | Foto: archief, Annet de Willigen Foto: Annet de Willigen

Herfstwandeling Nieuw Leeuwenhorst

eropuit n IVN-Leiden houdt zondag 27 oktober om 10.00 uur een natuurwandeling in het landgoed Nieuw Leeuwenhorst, gelegen tussen Noordwijk en Noordwijkerhout.

Het landgoed is weliswaar bescheiden van omvang, maar heeft een zeer gevarieerde natuur, met oud en jong bos, waterpartijen en stukken ruige weiden. De aandacht gaat vooral uit naar de herfstverschijnselen zoals vruchten (veel eikels) en paddenstoelen. Ook wordt verteld worden over de boeiende geschiedenis van het landgoed.

Het startpunt van de wandeling is de ingang aan de Gooweg 36, voor het Koetshuis. De wandeling duurt zo'n anderhalf uur. Deelname is gratis. Meer info: www.ivn.nl.


Dit jaar zelfs een glutenvrije Piet

Noordwijkerhout/Hillegom – Aan de intocht van Sinterklaas in Noordwijkerhout en Hillegom doet dit jaar, na het grote landelijke succes van 2017 en 2018, een Glutenvrije Piet mee.

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Het hulpje van Sint voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije Consenza kruidnoten. In Nederland zijn ruim 30.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. Ze mogen de normale kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). De Glutenvrije Piet is te herkennen aan een schort met het logo en een groen 'I love glutenfree' tasje. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op www.glutenvrij.nl een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. | Bron: BO