Protest

Als je lang genoeg met elkaar getrouwd bent, ga je op elkaar lijken. Het gebeurt, dat iemand die mij nog niet uit de krant kent, mijn naam gist en vraagt: Hogervorst? Dan zeg ik ja, bijna. Zo is het ook met de Landbouw=voormannen. Ze verkeren veel in politieke kringen en gaan dan ook hun taal spreken. Dan gaat het over compromissen, je aan de wet houden, samenwerken, milieu, noem maar op. Gevolg: heel veel overleg, de ander proberen te overtuigen en uiteindelijk de wet van de meerderheid.

De minderheid moet zich dan maar aanpassen. Hoe groot die minderheid ook is. Dat is waar de boeren nu last van hebben. Voor hen zit er niets anders op dan te protesteren, toevallig hebben ze een machtig wapen: de tractor. Met een paar ervan kan je de weg blokkeren, ook de grote wegen, de slagaders van Nederland.

Het land, als patiƫnt, komt snel in ademnood.

Hebben de boeren een punt? Veel punten! Allereerst dat Nederland als braafste jongetje van de klas veel van Brussel moet slikken. Onze politici hebben het daar af laten weten. Gevolg: een stortvloed aan regeltjes. Dan de snelheid waarmee alles op z'n kop gaat. Is dat wel gebaseerd op gedegen onderzoek? Een oplossing: de helft van de boeren opdoeken. Dat gaat wel heel erg ver!

Acties zijn we hier te lande wel gewend.

Altijd ging het om meer. Meer geld voor de politie, meer blauw ook, meer voor de onderwijzers, meer voor cabinepersoneel, meer voor postbezorgers, enz.

Bij de boeren daarentegen gaat het over het vele wat minder moet.

Geef ze dan eens ongelijk!

Aad van Ruiten