De Noordwijkse School deed mee met de actie Groene Voetstappen | Foto: Ina Verblaauw
De Noordwijkse School deed mee met de actie Groene Voetstappen | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Noordwijkse School zet Groene Voetstappen

Duurzaam n Het Klimaatverbond Nederland organiseert aan het begin van ieder schooljaar een landelijke Groene Voetstappen Actieweek. De Noordwijkse School is één van de deelnemers aan deze week. Een opdracht van deze week is in kaart te brengen hoe de kinderen naar school kwamen en in deze actieweek naar school komen. Aan het eind van de week kwam wethouder Dennis Salman naar de groepen 3, 4 en 5 om de resultaten in ontvangst te nemen.

Door Ina Verblaauw

Directeur Bob van Zanten was trots op het resultaat. "Maar eigenlijk hebben we een beetje pech gehad. Het was heel erg slecht en nat weer de afgelopen week en veel leerlingen wonen buiten Noordwijk en toch zie ik veel groene vlakken". Met kleuren geven de kinderen aan hoe ze naar school komen. Groen is lopend, geel is fietsend, roze met de auto en blauw met de step of skates.

Salman vond het resultaat zo mooi dat hij vroeg of hij de kaarten mee naar het gemeentehuis mocht nemen om ze op zijn kamer op te hangen. Een volmondig "ja" klonk door de aula. Door het schooljaar heen worden meerdere projecten gevolgd met groen als thema. Nu was transport aan de beurt, er volgt nog een project energie en een project voedsel. Ook aan de Warme Truiendag in februari wordt meegedaan: dikke trui aan en de verwarming een graadje lager.

Van Zanten had nog een heuglijke mededeling. "Vanaf 1 oktober doet De Noordwijkse School mee aan het Europees Duurzaamheidsproject Well-Being. Nog heel vers maar in 2021 gaat een klas naar Estland om te kijken hoe daar met duurzaamheid op school wordt omgegaan en het lijkt erop dat wij daar nog veel van kunnen leren".

Na de groepsfoto gingen de kinderen weer terug naar de klas en nam Van Zanten van de gelegenheid gebruik de wethouder deelgenoot te maken van het foutparkeren probleem waar de school mee worstelt. "We zitten er als team bovenop, maar kunnen nog steeds niet voorkomen dat er op de stoep wordt geparkeerd met alle gevaarlijke situaties van dien. Salman nam het mee en beloofde erop terug te komen.


MUSA te gast bij Muziek in Jeroen

concert n Op zaterdag 26 oktober om 20.15 uur zijn ze er weer: MUSA o.l.v. Peter Dijkstra, deze keer m.m.v. organist Erwin Wiersinga, zingen en spelen in Noordwijk.

De relatie van Muziek in Jeroen met Peter Dijkstra bestaat al bijna 20 jaar. In die tijd is Dijkstra uitgegroeid tot één van 's werelds beste koordirigenten, maar hij vindt het nog steeds een eer om jaarlijks met zijn koor te concerteren in de Oude Jeroenskerk.

Het concert is geïnspireerd op Allerzielen met de titel 'In Time Of Pestilence'. Naast dit stuk over de vergankelijkheid van het leven bevat het programma het zeer persoonlijke Requiem van Herbert Howells waarin de hoop uiteindelijk de overhand krijgt op de rouw. Verder zingt MUSA de Songs of Farewell van Hubert Parry en het concert wordt afgesloten met het spectaculaire 'Cantos Sagrados' van James Mac Millan met Erwin Wiersinga op het Knipscheer-orgel.
Al met al een aangrijpend programma waarin – ondanks rouw en verlies – de muziek het laatste woord zal hebben.

Peter Dijkstra behoeft geen nadere introductie. Op dit moment is hij de vaste dirigent van het Nederlands Kamerkoor en overal ter wereld vervult hij gastdirigentschappen bij gerenommeerde koren.
Erwin Wiersinga kan gerekend worden tot de beste organisten van Nederland getuige het feit dat hij samen met Leo van Doeselaar de titulair organist is van het Arp-Schnittger-orgel in de Martinikerk in Groningen. Peter Dijkstra kreeg ooit zijn eerste pianolessen van Erwin Wiersinga!
Vocaal Ensemble MUSA is in 2005 opgericht door Peter Dijkstra en bestaat uit ambitieuze zangers die graag nieuwe muzikale uitdagingen aangaan. Om dat te realiseren zorgt MUSA voor een omgeving waarin op hoog niveau muziek wordt gemaakt. Kwaliteit, intensiteit en enthousiasme staan daarbij centraal.

De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 20,00. Voor Vrienden van Muziek in Jeroen en hun introducés is dat € 15,00. Kaarten zijn te bestellen via www.muziekinjeroen.nl of www.musa.nu

Na afloop is er gelegenheid om dirigent en koorleden te ontmoeten in het koor van de kerk onder het genot van een drankje.

MUSA is zaterdag te zien en te horen in de Oude Jeroen. | Foto: PR