Krachtenbundeling in sociale woningbouw

samenwerking n De fusie tussen NWS, Stek en Vooruitgang gaat er, als het aan de Noordwijkse politiek, ligt snel komen. Zo kan er een krachtige woningcorporatie ontstaan die in staat moet zijn om de volkshuisvestelijke opgaven uit te voeren. Dat werd duidelijk gemaakt tijdens de NWS-presentatie die voor de gemeentelijke politieke vertegenwoordiger werd gegeven.

NWS-directeur Willem van Duin legde uit: 'Bundeling van krachten is nodig om voldoende betaalbare huurwoningen te blijven bouwen, te investeren in duurzaamheid en innovatie en de omgang met sociale problematiek'. Hij liet ook weten dat het besparing oplevert zonder dat er wordt bezuinigd op kwaliteit en benadrukte bij herhaling de noodzaak dat de gemeente dan ook voor betaalbare grond dient te zorgen.
De overgrote meerderheid van de politiek Noordwijkse politiek sprak bij herhaling grote verbazing uit over het feit dat de Woningstichting Sint Antonius van Padua geen reden zag om mee te doen.

'Wij zijn klein maar fijn', was het argument van directeur Welzijn. Op de verschillende vragen bleef zij steeds herhalen dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat samenwerken met de nieuwe stichting genoeg zou zijn. 'Wie zegt ons dat deze Bollengemeenten niet opnieuw tot een dan nog grotere fusie komen?'
Ze betoogde dat door de poging om samen te gaan met Katwijk er onrust was ontstaan in de organisatie en dat opnieuw praten over een fusie dit mogelijk zou versterken.

Wethouder Salman had namens het college nog wel wat vragen maar die bleken in de uitgebreide presentatie voornamelijk te zijn beantwoord. De politici drongen aan op doorpakken zodat de fusie , geheel naar de wens van Willem van Duin en de NWS, op 1 januari een feit kan zijn. De wens van dat er een Noordwijkse vertegenwoordiging in de raad van commissarissen moet komen werd ter plekke toegezegd.


Zoeken naar parkeeroplossingen opnieuw kostbaar

Motie n De parkeerproblemen in Noordwijk oplossen blijkt een tijdrovende en tegelijkertijd geldverslindende zaak. Hans Knapp (VVD) diende een motie in om snel €250.000,- aan het college beschikbaar te stellen om, zo staat er letterlijk,de oplossingsrichting met gezwinde spoed nader te verkennen en de uitkomsten van die verkenning aan de raad voor te leggen.

Hij reageerde hiermee op een eerdere presentatie van wethouder Ter Hark (VVD). Men wil dus opnieuw onderzoeken maar de motie noemt het verkennen. Mevrouw Maan (GroenLinks) zei een integrale visie te missen en zij wilde helemaal geen parkeeroplossingen. Om zo teveel bezoekers te weren en daarmee het stikstof probleem aan te pakken.
Gerben van Duin (PUUR) zei het belang van het parkeren nadrukkelijk in te zien. Maar vroeg toch de motie boven de markt te houden. Hij pleitte wel voor een snelle aanpak maar adviseerde de wethouder zich vooral niet te laten gijzelen door deze motie. PvdA en NZLokaal vonden de motie overbodig maar woordvoerder Jaap de Moor (NZL) wilde er als een steuntje in de rug wel voor zijn. Dat werd gewaardeerd door Ter Hark die dit steuntje in de rug heel graag accepteerde. Hij reageerde fel op de opmerkingen van GroenLinks. 'Met mijn 12-jarige ervaring als raadslid van Noordwijk weet ik zeker dat de integrale visie er wel degelijk is'. Ook het verwijt dat geen rekening wordt gehouden met de stikstof problemen voor volgende generatie wees hij resoluut van de hand. De motie werd tenslotte met grote meerderheid aangenomen.