Bram Mol en Charles de Boer met in hun midden adviseur Victor Salman. | Foto: Marcel Verheggen
Bram Mol en Charles de Boer met in hun midden adviseur Victor Salman. | Foto: Marcel Verheggen Foto:

Hotel Oranje viert vergunningverlening

hvo n De Raad van State gaf groen licht en aan de modernisering van hotel Oranje kan dus worden begonnen. Voor de omgeving bijzonder belangrijk, want aan de Polenhuisvesting in voormalig Strandhotel en pension Alwine komt nu ook een einde. In een wat later stadium verrijst er het appartementencomplex op de plek van het huidige parkeerterrein.

De eigenaren Charles de Boer en Bram Mol is een last van de schouders gevallen. Na een jarenlange opeenvolging van bestuurlijke trajecten, juridische strijd en een reeks van overleg met belanghebbenden en omwonenden is de gewenste vergunning onherroepelijk geworden.
Reden voor hen om, samen met de mensen die hen jarenlang steunden, een feestje te vieren in de bijzonder fraai aangeklede Imperial Bar van het hotel.
De genodigden werden gastvrij onthaald door beide heren, waarvan Bram Mol in zijn toespraakje heel duidelijk was. 'Verwacht vanavond van mij geen scherpe speech richting de lokale bestuurders, zoals ik eerder nogal eens deed. Dat gaan we vanavond echt niet doen. Vandaag is reden voor een feestje en slechts samen met u. Omdat wij u allen stuk voor stuk, heel dankbaar zijn. De jarenlange steun van een belangrijk deel van de Noordwijkers heeft ons echt goed gedaan. Daar zijn wij u dankbaar voor. Dankbaarheid is vandaag de reden om hier met u allen, in feestelijke sfeer bij elkaar te zijn'. Niet geheel onverwacht werd het lied 'Wij houden van Oranje', ingezet waarna de toost werd uitgebracht op de toekomst.

Terwijl de gasten zich tegoed deden aan een drankje en de fijnproevers genoten van het walking diner beklom Victor Salman het podium. In een vrolijke toespraak omschreef hij niet alleen de komst van de heren als leerling-afwassers en leerling-kelner maar ook het lange traject van plannen maken. Ook deed hij heel fijntjes verslag van de ondernemende kwaliteiten van 'de jongens'.

Als voormalig wethouder ruimtelijke ordening kruisten zij namelijk al de degens waarbij door de toenmalige wethouder kon worden voorkomen dat er, op de plek van wat nu de Oranjepromenade is, een gigantisch en onooglijk parkeerterrein in het duingebied zou zijn ontstaan. In zijn latere rol als adviseur kwam het ook nogal eens tot confrontaties omdat hij niet te maken had met volgzame jaknikkers. Salman: 'Maar uiteindelijk kwamen we er altijd weer uit'.
De diverse gasten groepeerden zich om met elkaar nog eens na te praten over het verleden en ook over de toekomst. Waarbij de ontwikkeling van Hotel Oranje maar zeker ook de voorgenomen reconstructie van de Parallelboulevard de belangrijke onderwerpen waren.


Hoffenne gaat sportief en creatief

sjors n Wethouder Sjaak van den Berg kwam samen met mascotte Sjors en de buurtsportcoaches naar CBS Hoffenne. Op donderdag 10 oktober werd daar de kick-off gegeven voor Sjors Sportief en Sjors Creatief 2019/2020. De wethouder kreeg het eerste exemplaar uitgereikt van de bijbehorende gids. Een boekwerkje vol met alle sportieve en creatieve activiteiten die in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk te doen zijn.

Door Ina Verblaauw

Sinds enkele jaren doet de gemeente Noordwijk mee aan dit succesvolle project. Alle kinderen van het basisonderwijs ontvangen het boekje deze week op school. Alle verenigingen en clubs hebben een bijdrage geleverd aan de inhoud.

Een korte omschrijving van de sport/bezigheid en belangrijk: bijna alle deelnemers bieden gratis proeflessen aan ter kennismaking. Zo kunnen kinderen die iets willen doen, maar niet weten wat, thuis met de ouders een keuze maken. Of op een leuke manier gratis kennismaken met een andere sport of activiteit. Het boekje vermeldt meer dan 60 verschillende activiteiten en wordt in een oplage van 4.600 exemplaren verspreid onder alle basisscholieren.

Van den Berg had nog een verrassing voor de leerlingen van groep 8 in petto. De winnende tekening van de tekenwedstrijd siert de voorpagina van het boekje. Deze tekening is gemaakt door Tala Hejazi Kilani uit groep 8. Zij won met haar hele klas een middag zwemmen in zwembad BinnenZee. De sportcoaches hadden een spel meegebracht.

Vanwege het slechte weer werd het parachutespel binnen uitgevoerd. Alle leerlingen hielden de rand vast, even lekker wapperen en daarna werd de bal ingebracht. Die raakte al na een paar keer het systeemplafond van de aula. Eén plaat lag meteen los, daarna was het voor de kinderen een uitdaging om de plaat nogmaals te raken. Toen die uiteindelijk onder grote hilariteit naar beneden viel, werd het spel gestaakt om echte schade te voorkomen.

De Hoffenne krreg bezoek van het Sjors-team. | Foto: IV