Afbeelding
Foto:

Weer een gemiste kans?

ingezonden n Van Jan Duivenvoorden uit Noordwijkerhout ontving de redactie onderstaande ingezonden mail:

"Heraldiek, je moet er van houden. Maar wie zich er in verdiept merkt dat het een wetenschap is. De symbolen in familie- of gemeentewapens hebben een betekenis, een vaststaande betekenis, eigen uitleg is uit den boze. Onze fusiegemeente heeft om het belang van het samengaan te onderstrepen voorgesteld een nieuw gemeentewapen te hanteren. Daarvoor heeft men de deskundige Raad van de Adel geraadpleegd en die schoven twee ontwerpen naar voren. In het ene zijn de oorspronkelijke wapens van de fuserende gemeentes terug te vinden. Het andere lijkt sterk op het bestaande gemeentewapen van Noordwijk, maar dan voorzien van een kroontje en een facelift voor de leeuw.

Dat kroontje had men er overigens al eerder op kunnen zetten zou de Raad fijntjes opgemerkt hebben. Dit voorstel heeft een historische achtergrond, zou herinneren aan de tijd dat de twee dorpen onder dezelfde adellijke familie vielen, 800 jaar terug. Bij het leeuwenpaar is de uitleg van de Raad uitgebreider. De gouden en zwarte leeuw staan tegenover elkaar, tegen de eigen blauwe of zilveren achtergrond. De Noordwijkse leeuw is afgeslankt tot Noordwijkerhoutse proporties. Op elkaar gericht staan symboliseert hoffelijkheid, een principe dat vastgelegd is in de heraldiek maar ook herkenbaar is in de kunst. Marten en Oopjen van Rembrandt kijken in het Rijksmuseum naar elkaar als symbool van liefde. Zo'n liefdevolle hoffelijke pose sluit volgens de Raad aan bij het samengaan in de fusiegemeente. Het college van BenW stelt niettemin het minimaal aangepaste Noordwijkse wapen met kroontje voor als nieuw gemeentewapen. Dat wekt vooral verbazing vanwege het argument dat de twee tegenover elkaar staande leeuwen uitgelegd zouden kunnen worden als ruzie makende partijen. Wat de regels van de heraldiek erover zeggen doet er dus eigenlijk niet toe. En was er een andere opstelling mogelijk? Want twee leeuwen met de rug tegen elkaar, dat zijn ook ruziezoekers. En bij twee leeuwen die achter elkaar staan, kijkt de ene leeuw de andere leeuw in de k...., juist ja.

Daar valt ook vast een negatieve interpretatie aan te geven, daar hoef je geen burgemeester of wethouder voor te zijn. Kortom: waarom negeert BenW de regels van de heraldiek en laat men zich leiden door mogelijke negatieve interpretaties. Daar hoor je boven te staan, net als bij kroegpraat of goedkope columnretoriek. Waarom niet gewoon kiezen voor een wapen dat het sentiment van elke inwoner verbeeldt, in symbolen vertaalt. Na het hanteren van het "grote merk Noordwijk" als argument voor de nieuwe naam van de gemeente is dit een tweede gemiste kans om alle inwoners mee te nemen in een symbool van verbinding. Want historische namen, wapens, logo's en vlaggen lijken onbetekenend, maar zij hebben een verbindende functie! En als interpretaties dan belangrijker gevonden worden dan heraldische regels dan heb ik er ook eentje: een mooie gouden leeuw tegen het hemelse blauw zal dat depressief ogende zwarte leeuwtje tegenover hem beslist opfleuren en past veel beter bij het veelkleurige gemeentelogo!"


High tea voor Zonnebloem

uitje n Op donderdag 10 oktober brachten 48 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem, afdeling De Zilk, een bezoek aan Grand Café Graaf Jan in Sassenheim.

In het Grand Cafe genoten de gasten van een heerlijke high tea. Er werd uiteraard begonnen met een kopje thee. Er stonden doosjes met verschillende smaken thee op tafel, zodat iedereen zelf kon kiezen. Ondertussen werd er veel en gezellig gekletst. Na een heerlijk kopje tomatensoep waren er diverse luxe belegde broodjes en tot slot huisgemaakte zoetigheden.
Alle gasten hebben lekker gegeten en genoten van een gezellige middag.


Kerkenveiling Sint Jeroen

noordwijk n Op vrijdag 25 oktober vindt In Hotel Royal weer de jaarlijkse kerkenveiling plaats, waarbij talloze mooie en ook lekkere zaken worden aangeboden.

Ook nu zijn deze weer door een groot aantal trouwe schenkers ter beschikking gesteld. Een gezellige avond met later op de avond traditie getrouw weer in gezelschap van leden van de Carnavalsvereniging De Noortukkers.
De veiling 2018 was met een bruto-opbrengst van ruim 35.000 euro een succes.
Iedere koper dingt ook dit jaar weer mee in de verloting van een fiets

Vanaf 20.00 uur is een ieder welkom in Royal aan de Voorstraat. Aanvang 20.30 uur.