ZZP'er

Over werken zijn genoeg uitdrukkingen te vinden. Zo van: je moet werken voor de kost en wie niet werkt, zal niet eten tot: er gaat in werken wel heel veel vrije tijd zitten.

Je kunt werken voor jezelf, als ondernemer of voor een baas. Bazen zijn er genoeg.

Door de jaren heen is werk aan heel veel regeltjes gebonden. Geheel in stijl met ons landje. Werknemersverenigingen, de vakbonden, hebben heel wat weten te bereiken. Vaak terecht. Voor grote ondernemingen, maar vooral voor de kleinere zijn die regels echter steeds knellender geworden. Als je je bedrijf, soms noodgedwongen, wilt inkrimpen zijn de vaste arbeidscontracten een loden last. Ontslagvergunningen liegen er niet om. Nog maar kort geleden heeft de crisis in de bouw heel wat ondernemingen de kop gekost.

Nu de economie weer aantrekt, hebben vaste medewerkers plaats gemaakt voor de zzp'er. Medewerkers die nu als zelfstandige opereren. Ook in andere beroepen heeft het inhuren van zelfstandigen een grote vlucht genomen. Die bepalen nu zelf hun tarief. Zeer geholpen door de zelfstandigen-aftrek van hun belasting, is het zzp'erschap mateloos populair. Er zijn er nu zelfs 1.4 miljoen. Naar goed gebruik wil onze regering toch nog wel wat dingetjes regelen want ja, vroeger was er bescherming tegen verlies van werk, regeling van de vakantie en vooral bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Dat moeten ze nu zelf doen.

Vergeten wordt dat een echte zelfstandige dat al lang geleerd heeft. Die weet wat het betekent als zijn winkel niet meer loopt, een grote klant niet betaalt, de boer zijn koeien moet ruimen, de uien niets opbrengen of dat zelfs de tulpen goedkoop zijn!

De moraal van mijn verhaal: zzp'ers en zelfstandige ondernemers gaan steeds meer op elkaar lijken!

Aad van Ruiten