Hoofdstraat en Kerkstraat moeten BIZ worden

winkelgebied n Nu het ondernemersfonds na de fusie met Noordwijkerhout geen soelaas meer biedt zijn de Noordwijkse winkeliers direct in actie gekomen. De positieve ontwikkelingen die konden worden ingezet met de financiƫle steun van het Ondernemersfonds zijn aanleiding dat men opnieuw wil gaan investeren in de toekomst.

Op de verlanglijstjes staan betere bewegwijzering, feestverlichting, groenvoorziening en niet op de laatste plaats het organiseren van verschillende evenementen. Deze week maakten Maarten van den Berg en Huibert van der Bent namens de Hoofdstraat- en Kerkstraatwinkeliers hun wensen duidelijk aan de politiek. Tijdens de bijeenkomst werd er gesproken over de noodzaak om in beide winkelgebieden te komen tot een zelfstandige Bedrijven Investering Zone.
Via een gemeentelijke heffing betalen ondernemers of de eigenaren een jaarlijkse bijdrage. De voorwaarde is dat ondernemers en pandeneigenaren in meerderheid aangeven hieraan mee te willen doen. Er dient een draagvlakmeting te worden uitgevoerd waarbij een opkomst moet zijn van 50% en waarvan een 2/3 meerderheid kiest voor BIZ. Van den Berg en Van der Bent gaven aan vol vertrouwen te zijn dat collega ondernemers ook het belang van een BIZ zullen inzien. Er zijn nog twijfelaars en ook enkele tegenstanders maar de verwachting is toch dat per 1 januari 2020 alles is geregeld.
Vanuit de politiek kwamen er vragen over de structuur van de organisatie, de tarieven van de heffingen en over de samenwerking met het Retaillab en Noordwijk Marketing. De twee stichtingen die worden opgericht gaan ieder een 5 jarenplan lanceren.
Vanuit de politiek werd nog aangedrongen op gemeentebrede samenwerking en gezegd dat het heel jammer is dat dit beperkt blijft tot Noordwijk. Omdat de Noordwijkerhoutse retail het ook heel moeilijk heeft. Na afloop werd de verwachting uitgesproken dat Noordwijkerhoutse winkeliers volgend jaar mogelijk tot oprichting van een Retail-BIZ gaan komen.


Minimabeleid voor alle Noordwijkers

Minima n In het laatste Ronde Tafel Gesprek werd een raadsvoorstel behandeld betreffende het minimabeleid. Een onderwerp wat soms aanleiding is tot veel discussie tussen belanghebbenden, maar waarover deze avond door de commissieleden slechts een of twee vragen mochten worden gestel en zeker niet gediscussieerd mocht worden.

Het ging in feite om toepassing van gelijke regels in de gehele gemeente Noordwijk om dat het in voormalig Noordwijkerhout op een andere manier in praktijk werd gebracht. Het voorstel van het college is dat de bestaande nota 'Minima doen mee' wordt verlengd tot en met 2021 en gaat gelden voor de gehele gemeente Noordwijk. Het doel moet zijn dat ook mensen die in armoede leven gestimuleerd worden om actief onderdeel te zijn van de samenleving. Het college adviseert om specifiek aandacht te besteden aan regelingen voor kinderen en ouderen. Vanuit de commissie waren er behoorlijk wat vragen en ook aanmerkingen. Zo bleek de instroom van vluchtelingen van veel invloed omdat deze werden geƫnthousiasmeerd om vooral deel te nemen aan onderdelen van de Nederlandse cultuur zoals muziek en ballet. Vragen waren er ook over mogelijk misbruik, over de bijstandsregeling,rechtsongelijkheid , voedselbank en voedselpas. Wethouder Salman kon vragenstellers gerust stellen die dachten dat vroegtijdig aanmelden noodzaak is.

Salman: 'Het minimabeleid geldt voor het kalenderjaar en voor 2019 nog in december 2019 worden aangevraagd.' De commissie wees de wethouder nog nadrukkelijk op de noodzaak van een toegezegde evaluatie.