Groep 8 van De Noordwijkse School kreeg uitleg over brandveiligheid. | Foto: Ina Verblaauw
Groep 8 van De Noordwijkse School kreeg uitleg over brandveiligheid. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Brandweer is op zoek naar speurneuzen

preventie n Hoe bereik je schoolgaande kinderen als het gaat om voorlichting over brandpreventie. De brandweer en de Nederlandse Brandwondenstichting denken hierop het antwoord te hebben gevonden door het ontwikkelen van een computergame. Spelenderwijs wordt de jeugd uitgedaagd om over brandgevaarlijke plekken in huis na te denken.

Door Ina Verblaauw

Groep 8 van De Noordwijkse School kreeg woensdag 2 oktober bezoek van de brandweer. Paul Frijters van de afdeling risicobeheer introduceerde het computerspel. Daaraan voorafgaand had wethouder Dennis Salman een gesprek met de klas over brand. Op de vraag wie er een mobiele telefoon heeft, gingen alle vingers in de lucht.

Op de vraag wie er 's-nachts zijn mobiel oplaadt, bleek het eveneens om een meerderheid te gaan. Frijters: "En dat is nu juist heel erg gevaarlijk, zeker als je mobiel tijdens het opladen op bed ligt. Het brandgevaar is dan groot. Een batterij is binnen een paar uur opgeladen; je opgeladen mobiel ligt dan de rest van de nacht onnodig in de oplader. Laad je mobiel overdag op en leg hem op een ondergrond, waar de warmte gemakkelijk weg kan".

Na deze en nog vele andere tips, kon er worden gestart met het spel "Brandweer zoekt speurneuzen". Een spel dat alleen of klassikaal kan worden gespeeld. Met opdrachten om onveilige plekken door het hele huis te benoemen. Elke kamer geeft aan hoeveel dat er zijn. En allemaal moeten ze worden aangewezen, wat best wel lastig bleek. Op zolder bleek het lastig te raden dat het pluizenfilter van de wasdroger brandgevaarlijk kan zijn. Een heel leuk spel om in de klas, met vriendjes, met je ouders of alleen te spelen.

De game is te vinden op www.brandweerzoektspeurneuzen.nl


Kinderen massaal op reis in Kinderboekenweek

leesreizen n De Kinderboekenweek 2019 heeft als thema 'Reis Mee!' De opening werd gehouden bij Boekhandel van der Meer, die voor de gelegenheid was omgetoverd in een wereld die op veel plekken verwees naar het thema. Ook de kleding van het personeel verwees naar een bepaald land.

Door Ina Verblaauw

Acht schrijvers en illustratoren gaven workshops, verspreid door de winkel, bij Foto Van Kampen en op het plein voor supermarkt Dirk. Er werd muziek gemaakt en de kinderen konden een wereldbol beschilderen. Aan de hand van een boek werd gekookt door de kinderen.

Alle kinderen kregen een paspoort met daarop een foto van de acht auteurs en illustratoren. Met het paspoort in de hand gingen de kinderen op jacht om alle benodigde handtekeningen te verzamelen. Ook was er een speurtocht uitgezet, waarbij de kinderen naar boeken moesten zoeken om daarover gerichte vragen te kunnen beantwoorden. Alle kinderen die kwamen luisteren naar de verhalen van Marlies Verhelst kregen een koptelefoon op, zodat heel geconcentreerd werd geluisterd en het rumoer in de winkel aan ze voorbijging. Het aanbod aan kinderboeken is groot en kleurrijk. Toch zal er voortdurend aandacht moeten blijven bestaan voor het belang van (voor)lezen aan jonge kinderen.

Er zijn de komende week nog tal van activiteiten in de boekhandel. Lars de kleine ijsbeer komt op bezoek en is astronaut André Kuipers te gast. En voor je mooiste vakantiefoto kun je woensdagmiddag 9 oktober een prachtig fotolijstje maken. De Kinderboekenweek loopt nog tot en met 13 oktober.

Afbeelding