Ruiters en mountainbikers willen het strand op

strandgebruik n Het Noordwijkse strand is ieder jaar wel aanleiding tot politieke discussie. Voor wie is het strand en wat willen we er wel en niet toestaan? Er is een lange lijst van belanghebbenden; van hondenliefhebber tot paviljoenhouder en van toerist tot lokale bewoners. Deze keer ging het over het strand als recreatieterrein voor fietsers en ruiters.

Het college is druk bezig om alles rondom het gebruik van het strand in kaart te brengen en er beleid op te maken. In een opnieuw te schrijven strandnota moet het beleid worden vastgelegd. Maar de politiek bleek niet bereid om af te wachten. In de raadsvergadering kwamen de coalitiepartijen met een motie met de wens om een deel van het jaar afrit 27 bij de Langevelderslag open te stellen voor paarden met de ruiter erop. Daaraan gekoppeld een extra container waarin deze ruiters de achtergebleven paardenstront moeten gaan deponeren. Wethouder ter Hark drong aan op geduldig afwachten tot er een integraal strandbeleid wordt vastgesteld. Maar een meerderheid van de raad wil direct de APV hierop aanpassen. De ruiters zullen echter wel moeten wachten tot het moment waarop de wensen van de raad formeel zijn vastgelegd.

NZlokaal en CDA kwamen gezamenlijk met een motie om via een pilot tegemoet te komen aan de wensen van de mountainbikers. Hierdoor is het vanaf 1 oktober formeel toegestaan om op het strand te fietsen. Ook daarbij ging de raad voorbij aan de wensen van de wethouder, die hartstochtelijk bleef pleiten voor een integrale aanpak waarbij vooral ook de veiligheid voor wandelaars, vissers, kiters, hondeneigenaren en andere gebruikers van het strand kan worden gewaarborgd. Daarbij wijzend op de bedenkelijke mentaliteit van heel veel hobbywielrenners die in groepen en op veel plekken zorgen voor onveilige en ongewenste situaties. Het college gaat eerst nog uitzoeken of de wensen van de gemeenteraad wel daadwerkelijk kunnen worden ingewilligd.


Voorkeursrecht om bouwstroom te realiseren

wvg n Noordwijk wil de wet voorkeursrecht gebruiken om woningbouw te realiseren. Bij besluiten van 9 juli en 19 augustus zijn enkele percelen aan de Herenweg, langs de Achterweg, in de Nes en in Vinkeveld-Zuid door het college daartoe aangewezen.

Dit betekent dat de eigenaren van de percelen kunnen hun onroerende zaken niet meer vrij kunnen verkopen maar zij dienen deze eerst aan de gemeente aan te bieden. Met het bekend worden werd aanvankelijk door een groot aantal grondeigenaren met verbazing en vooral ongeloof en later via het indienen van zienswijzen gereageerd. In de raadsvergadering deed het college de raad het voorstel om hun besluit te bestendigen en de genoemde gronden definitief aan te wijzen.
Vanuit de oppositie kwamen hierop uiterst kritische reacties. Wethouder van den Berg zei dat het college handelt vanuit een visie op basis van ruimtelijke ontwikkeling. Hij erkende dat het lanceren van het idee geen schoonheidsprijs verdient. Maar dat er inmiddels goede gesprekken lopen via betrokkenen. Van den Berg:' het college is zich bewust dat dit een grote ingreep is'. Hij benadrukte dat planvorming in voorbereiding is en vroeg om steun van de gemeenteraad.
Wethouder de Jong betoogde dat aan het besluit een uitgebreide studie vooraf ging. Beschikbaarheid, maatschappelijke waarden en mogelijkheden zijn allemaal afgewogen. Hij zei ook dat de aangewezen gronden zeker niet voor 100% zullen worden bebouwd maar mede ten doel hebben om een continue bouwstroom te garanderen.