Zwerfafvalboot Noordwijk actief in Leiden

Ontzet n Het zwerfafval in de vaarten en sloten in de Gemeente Noordwijk wordt sinds een jaar opgevist door de zwerfafvalboot van de Z(werfafval)-ambassadeurs. Zo blijven de wateren schoon én wordt voorkomen dat afval in zee terechtkomt. Daarom hebben de Z-ambassadeurs het plan opgevat om rond de 3 oktoberfeesten in Leiden, tezamen met de kano's van de Taskforce Drijfvuilvissen Leiden, de singels van drijvend zwerfafval te ontdoen.

Hoewel Leiden dit jaar, onder meer door het gebruik van statiegeldglazen, extra veel moeite doet om de grote hoeveelheid (plastic) afval terug te dringen, zal een deel ervan toch in het water terechtkomen. Een grote schoonmaakactie blijft dus nodig.

Het aanbod van de Z-ambassadeurs uit Noordwijk is door de Gemeente Leiden positief ontvangen en de boot zal vooral worden ingezet op plekken die voor het grotere schoonmaakmaterieel van de Gemeente lastig bereikbaar is.

Op donderdagochtend, vrijdag en zaterdag helpen diverse bemanningen met de schoonmaak van de Leidse grachten en singels. Zo wordt hopelijk voorkomen dat plastic afval naar zee stroomt. Een druppel op de gloeiende plaat? Vooralsnog wel, maar toch een aanzet om de plastic soep in zee niet groter te laten worden.
Daarnaast zal de opbrengst van eventueel opgeviste statiegeldglazen worden gedoneerd aan Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp.