Eindspel

Eind september, op de donderdag van de Lisser kermis, moet je niet proberen om een vertegenwoordiger van een van de bollenveilingen te bellen: ze zijn het dorp in, telefoon uit. Dit markeert zo ongeveer het eind van de bollenhandel. De grote orders zijn weg, nu alleen de restanten nog. Reden om de balans van de afgelopen zomer op te maken.

Iedereen in de bollenwereld had tijdens de rooitijd al heel snel door dat de tulpen extreem goed gegroeid waren. Waar dat aan ligt is niet heel duidelijk. Vast staat dat alle factoren voor een goede groei er waren. Nu blijkt dat van de 30 gangbare soorten toch wel wat overschotten zijn. Dan druk ik me nog bescheiden uit! Gaat mijn mening dat: "er nooit overproductie is, maar alleen onderconsumptie" dan niet op? Daar hebben we nog een paar maanden voor. Broeiers zullen hun capaciteit tot het uiterste benutten om al die goedkope bollen te stallen. Kwekers zullen dan, ten lange leste, dikke bollen weer op gaan planten. Deden we vroeger ook om een topperpartij te stichten.

De narcissen gaan nog steeds vlot weg, zij het dat 1/3 van die handel uit tetjes bestaat. Die gaan grotendeels op potjes; kan je nog maandenlang planten. Onduidelijk is wat de rol van de Engelse import-bollen is. Met het goedkope Pond zijn die een constante factor in de handel. Dan de hyacinten: daar is al maandenlang een tekort aan de witte soorten. Met het oog op de vraag voor Kerstmis is dat jammer. De kleur wit is dan heel gewild. Dit jaar lijkt er weinig van de gevreesde "snotziekte" te zijn. Hoera! Crocussen zijn uitverkocht, die zijn, in tegenstelling tot de tulpen, slecht gegroeid.
Ik heb mijn informatie opgedaan bij de firma die de Kameel in het wapen heeft (Fred de Meulder). Symbool van een ver land. Zij zijn met het eindspel van de bollen bezig, terwijl het voorspel met de dahlia's en de gladiolen zich al aandient!

Aad van Ruiten