Snorkelen bij de windmolens

Voor de kust van Noordwijk ligt het windmolenpark Luchterduinen. Op 23 kilometer vanaf het strand zijn 43 windmolens gezet met een hoogte van ongeveer 135 meter. Hun vermogen is 3 megawatt en zij zorgen voor stroom voor ongeveer 150.000 huishoudens.

Recentelijk heeft de minister de bouw goedgekeurd voor de bouw van nog eens een kleine 300 windmolens in park Hollands Kust Zuid Kavel 1-2-3-4. Ook zij komen te staan voor Noordwijk op een afstand variƫrend van 18 tot 22 kilometer. Dichterbij dus en ook veel hoger: zij hebben een wiek van 94 meter (= een voetbalveld) en een totale hoogte van ongeveer 220 meter. Hun vermogen is daardoor ook hoger: 10 megawatt per windmolen is de geschatte opbrengst en dat is door het hele park Hollandse Kust Zuid genoeg voor bijna 3 miljoen huishouders.
Doordat 150 windmolens op een afstand van 18 kilometer komen te staan en veel hoger zijn is de zichtbaarheid ook groter: de Luchterduinen-molens zijn 'slechts' 20% van de tijd zichtbaar, de hogere hoogte en de kortere afstand zullen ervoor zorgen dat de nieuwe molens vaker en duidelijker te zien zijn aan de horizon.
Beste respondenten: dat er wat moet gebeuren op het gebied van energievoorziening is duidelijk. Maar de vraag dringt zich op: hoe ver mag de overheid gaan in het goedkeuren van projecten die een zo duidelijke invloed (gaan) hebben op onze beleving van de kust?