Parkeerdek op Wantveld en parkeergarages elders moeten problemen oplossen

parkeren n Deze week kwam wethouder Roberto ter Hark met zijn visie op de parkeerproblematiek en met name hoe de problemen zouden kunnen worden opgelost. Na jaren van overleg, onderzoek en filosoferen lijkt er nu aan concrete oplossingen te kunnen worden gewerkt. Maar het werd ook duidelijk dat de acute problemen niet binnen enkele maanden kan worden opgelost.

De wethouder maakte duidelijk dat hij slechts directe en structurele oplossingen wil nastreven. Hij benadrukte dat naast het autoparkeren ook het fietsparkeren veel aandacht verdient. En dat zijn daadkrachtig aanpak rekening houdt met o.a. tijdelijke snelle oplossingen, de piekbelasting, de haalbaarheid en de te volgen tijdslijn richting diverse mogelijke oplossingen.

De in het onderzoek verzamelde cijfers maken duidelijk dat er voor de toekomst rekening moet worden gehouden met de groei van het probleem. Hij wees nadrukkelijk naar de huidige oplossingen die zijn gevonden in de strandpendel, het verwijssysteem en straks de tijdelijke oplossing van dubbelzijdig parkeren op de K.W. Boulevard en een tijdelijk parkeerdek op het Palaceplein.


Groot tekort

Maar de grote problemen gaan zich voordoen bij de start van de ontwikkeling in 2021 van de nieuwe VOMAR. Er is becijferd dat er dan in dat gebied niet minder dan 468 parkeerplekken tekort zullen zijn. Wat in 2025 door diverse maatregelen teruggebracht kan worden maar dan nog altijd 224 plaatsen tekort betreft.

In zijn structurele oplossingen laat de wethouder de piekbelasting op speciale dagen,het mogelijk autoluw maken van de K.W. Boulevard en het verlies van 90 parkeerplaatsen bij het Wantveld achterwege.
Een onderdeel van zijn oplossing is toch een extra parkeergarage bij Huister Duin. De eerdere plannen zijn inmiddels door het hoogheemraadschap afgewezen. Nu is er het nieuwe plan van één laag ondergronds tot 3.70 meter. Wat 472 plaatsen oplevert.


onder de grond

Ook wil de wethouder een parkeergarage ontwikkelen in gemeentegrond onder de bestaande parkeervoorziening na bij de Punt aan de Hoofdstraat. De wethouder maakte duidelijk dat een parkeergarage onder het Wantveld niet haalbaar blijkt. Maar hij ziet wel kansen in het verdiepen van het Wantveld met daarop een extra parkeerdek. Voor het fietsparkeren komen er, ook ondergronds, mogelijkheden zowel aan de kop als aan de staart van de K.W. Boulevard.

Ter Hark zei heel goed gekeken hebben naar de mogelijkheden die transferia in zich hebben. Hij zag daar nauwelijks kansen. Wel noemde hij het huidige bootcamp terrein als toekomstig transferium. Hij zei bovendien, naar aanleiding van suggesties van Robin van Maris (VVD), dat er mogelijk constructief overleg komt met de grondeigenaar over een definitieve parkeeroplossing.
De wethouder maakte ook duidelijk dat de suggesties betreffende parkeren op de huidige particuliere eigendommen aan de Schoolstraat/Nieuwe Zeeweg, op dit moment geen kans van slagen hebben gezien de kosten.


zestien miljoen

In dit verband zegde hij aan Theo Alkemade (CDA) toe dat er een overzicht komt van de prognose van de opbrengsten vanuit het parkeren.
De wethouder besefte dat hij op zoek moet naar mogelijkheden om de parkeervraag te verminderen en extra oplossingen moet vinden voor de piekmomenten. Vooralsnog zal er overleg met het hoogheemraadschap noodzakelijk zijn. Als de huidige plannen inclusief de gestelde doelen en bijbehorende wensen worden gaan uitgevoerd blijkt er een investering noodzakelijk van zestien miljoen.