'Toerisme hoort bij Noordwijk'

De Nederlandse aantrekkingskracht op buitenlandse toeristen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Niet alleen kwamen er meer bezoekers deze kant op, ze gaven samen ook meer uit. Waar het voorheen veelal Duitsers of Britten waren die de kustgebieden en Amsterdam bezochten, komen er tegenwoordig steeds meer intercontinentale gasten naar Nederland. Vooral de komst van Aziatische bezoekers zien toeristische ondernemers maar al te graag: ze zijn royaler in hun uitgaven dan Europese toeristen. (Bron: Volkskrant 26 juli 2019)

Per jaar wordt er nu ruim 30 miljard gespendeerd door die bezoekers. Maar dat brengt wel met zich mee dat veel plaatsen te maken krijgen met drukte en vervuiling. In een boek van Ilja Leonard Pfeijffer wordt gesteld 'dat sommige plaatsen door het toerisme precies de kwaliteit verliezen waardoor toeristen er aanvankelijk juist naartoe wilden komen.'
Gemeentes willen nog meer toeristen om de lokale economie te stimuleren. Het verbazingwekkende is dat toerisme geregeld is ondergebracht bij de afdeling economische zaken. (Bron: Volkskrant 6 september 2019)
Beste panelleden, Noordwijk heeft nu meer dan 1 miljoen overnachtingen per jaar die voor een deel komen van het congrestoerisme. Moeten de verschillende instellingen/instanties blijven focussen op meer bezoekers aan onze dorpskernen?