Yannick van Harskamp gaf een clinic op de Duinwetering. | Foto: BAS
Yannick van Harskamp gaf een clinic op de Duinwetering. | Foto: BAS Foto:

Volleybaljongens in actie

clinic n Een enthousiaste groep jongens uit de hele regio heeft zaterdag hard getraind met de trainer van het Nationaal Jeugdteam.

In sporthal Duinwetering in Noordwijk leerde oud-international Yannick van Harskamp jongens in de leeftijd van 12 tot 18 jaar op een uitdagende manier weer beter volleyballen.
De gratis clinic werd georganiseerd door RVV, VCS, VCO, Liusna, Leython DC en Novo (of clubs uit Katwijk, Sassenheim, Oegstgeest, Leiderdorp, Noordwijk en Lisse). Alle verenigingen staan te popelen om meer jongens te leren volleyballen.
Voorafgaand aan de training was er daarom ook een activiteit voor trainers van verschillende clubs. Boukje Smeets van de Nederlandse hockeybond wist te boeien met een presentatie en discussie over het binden en boeien van jongens.


Hugo Borst in bibliotheek

dementievriendelijk n In het kader van Wereld Alzheimer Dag komt schrijver en tv-persoonlijkheid Hugo Borst naar de Bibliotheek Noordwijk. Op donderdag 19 september van 19.30 tot 21.30 uur vertelt hij over zijn boeken en de impact van dementie op de relatie met zijn moeder.

In 'Ma' beschrijft Hugo Borst over zijn moeder en over hoe de ziekte haar leven beïnvloedde. Hugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar dat is wel wat hij was. Drie jaar lang verzorgde hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie leed. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. "Ma" is een ontroerend en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.
In 2017 verscheen 'Ach moedertje', het vervolg op 'Ma'. En gaat over het proces van achteruitgang bij ma Borst en de onzekerheid die dat met zich meebrengt.

De lezing organiseert de Bibliotheek Bollenstreek vestiging Noordwijk in samenwerking met Noordwijk Dementievriendelijk.
Kaarten (€ 5,00 voor leden en € 6,50 voor niet-leden) zijn te koop in de bibliotheek of via www.bibliotheekbollenstreek.nl