De vuurtoren is speciaal open op Open Monumentendag. | Foto: Rijkswaterstaat/Tineke Dijkstra
De vuurtoren is speciaal open op Open Monumentendag. | Foto: Rijkswaterstaat/Tineke Dijkstra Foto:

'Plekken van Plezier' centraal tijdens Open Monumentendag

historie n Op zaterdag 14 september vindt de 33ste Open Monumentendag plaats, een landelijk evenement waaraan ook in de nieuwe gemeente Noordwijk weer volop wordt mee gedaan. Dit jaar is het thema 'Plekken van Plezier'.

Naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. We onderscheiden binnen die monumenten vijf categorieën: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Dat betekent dat voor sommige monumenten de accenten nu eens op een andere manier worden gelegd. Zo gaan we varend vanaf de Schiestraat naar de Hogewegse molen, met aan boord de Noordwijkse band KEUN.

Op Calorama worden de hele dag rondleidingen verzorgd waarbij ook wat te eten en te drinken wordt aangeboden. Op Veldzicht is veel plezier te beleven aan de jaarlijkse pompoenenmarkt.

Om elkaars dorpen nog beter te leren kennen worden in de kernen van Noordwijkerhout en Noordwijk historische rondwandelingen met gids georganiseerd en u wordt er met een mooie klassieke bus naar toegebracht.


Historische rondwandeling

busrit n Voor de deelnemers aan de historische rondwandeling in Noordwijkerhout vertrekt om 13.30 uur de klassieke autobus van Beuk naar Noordwijkerhout. In Noordwijkerhout stappen vervolgens de belangstellenden voor de historische rondwandeling in Noordwijk Binnen in dezelfde bus die hen naar de Voorstraat in Noordwijk Binnen brengt.

• Om 13.30 uur: van Noordwijk naar Noordwijkerhout: vertrek vanaf de Dorpspomp bij het gemeentehuis aan de |Voorstraat in Noordwijk Binnen
• Om 13.45 uur: van Noordwijkerhout naar Noordwijk: vertrek vanaf de Brink
• Om 14.45 uur: brengt de bus u weer van Noordwijkerhout naar Noordwijk
• Om 15.00 uur: gaat er nog een bus van Noordwijk naar Noordwijkerhout.


Heilig Hartkerk

Het was op het 40-jarig priesterfeest van pastoor Zondag te Vogelenzang in 1916 dat Joannis Ruigrok pastoor Zondag een uitzonderlijk geschenk aanbood. Hij schonk ƒ 6.000,00 als basis voor een nieuwe Zilker Kerk en stelt voor dit doel tevens grond aan de Beeklaan beschikbaar.

De kerk heeft een verrassend rijk, neogotisch interieur met gedetailleerde gewelven en diverse decoraties. De grote ramen links en rechts in 'het schip' verbeelden schepping, paradijs, Kerstmis, Goede Vrijdag, Pinksteren en Allerheiligen. De kleinere ramen in het priesterkoor hebben de wonderbare broodvermenigvuldiging, de doop van Jezus in de Jordaan en de heilig Hart-devotie tot onderwerp.


Gemeentehuis

Het gemeentehuis in Noordwijkerhout is in 1930 gebouwd door de beroemde architect Kropholler. Hij wordt beschouwd als navolger van architect H.P. Berlage; hij is vooral bekend geworden door zijn raadhuizen en kerken.

Het gemeentehuis is een rijksmonument in de Delftse School-bouwstijl. Zowel in 1956 als in 1982 vond een uitbreiding plaats. Aan de voorzijde staan twee beelden: een bollenrooier en een bloemenmeisje, beide symbool voor het Noordwijkerhouts bloemenbedrijf. Deze beeldhouwwerken werden ontworpen door L. Zijl. Ondanks de fusie blijft het gemeentehuis de komende jaren nog in gebruik.

Om 10.00 vindt in de trouwzaal de aftrap van Open Monumentendag plaats met een pros van "de Buuf", Leontine van der Klugt. Aansluitend zal voor het gemeentehuis de vlag van Open Monumentendag gehesen worden door Prins Carnaval.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding