Parkeerproblemen opnieuw op politieke agenda

parkeren n Het tekort aan parkeerplaatsen in het grootste deel van Noordwijk aan Zee is al jaren een belangrijk onderwerp op de politieke agenda. Een daadkrachtige aanpak om tot oplossingen te komen is tot dusver achterwege gebleven.

Het tekort werd zelfs vergroot doordat de gemeente parkeerplaatsen liet verdwijnen en hier voor zichzelf geen compensatieplicht aan verbond. Inmiddels lijkt het structurele tekort door de politiek geaccepteerd te moeten worden. De situatie heette urgent te zijn maar in juni 2017 besloot men eerst tot een grondig onderzoek. Er bleek een jaar nodig om de tekorten vast te stellen en oplossingen te bedenken. Dit leverde op dat er nog meer onderzoek nodig was. Volgens beloftes moest er hierover voor het zomerreces meer duidelijkheid worden verschaft. De ambtelijke molen maalde langzamer dan gewenst maar deze week komt er dan een presentatie als de beloofde terugkoppeling met politiek en belanghebbenden.

Daarbij moet dan eindelijk duidelijk worden of er een acceptabel snelle oplossing voor handen is. En zo ja, welke oplossing de voorkeur moet genieten. Van de aanvankelijke 5 varianten werden er al gauw 2 afgeschoten. De grote vraag op dit moment is of een eerdere suggestie van een grote parkeergarage in het duingebied ten westen van hotel Huis ter Duin mogelijkheden biedt. Of dat het uiteindelijk toch een oplossing moet worden gevonden voor de piekmomenten in de vorm van een transferium. Dat moet nog blijken want de presentatie bleek nog niet beschikbaar voor perspublicaties.


Jeugdhulp sterk afhankelijk van keuze zorgaanbieders

zorgkosten n De jeugdzorg is een complex en ogenschijnlijk heel moeilijk oplosbaar probleem. Sinds de veel bekritiseerde decentralisatie komen er steeds meer jongeren in de jeugdzorg terecht. Gemeenten lijken machteloos tegen de ontwikkeling dat steeds vaker zwaardere vormen van zorg worden ingezet. Daardoor dreigen de kosten uit de hand te lopen.

Het is aan raadsleden om daar beslissingen in te nemen. Maar zijn die wel in staat om het overzicht te bewaren en de juiste keuzes te maken. Of zijn ze volledig afhankelijk van de ambtelijke voorbereiding en het inzicht van diezelfde ambtelijke organisatie? Dat laatste lijkt wel het geval.
Deze week krijgen de politici een 60 minuten durende presentatie over de inkoop van de broodnodige jeugdhulp. Waardoor zij meer inzicht moeten krijgen in de effecten van de gemeentelijke strategische keuzes op dit gebied. Het college verwacht hiermee de raad voldoende te kunnen informeren zodat ze in staat mogen worden geacht om, zoals het in het raadsvoorstel wordt verwoord, aan welke knoppen de raad kan draaien en wat de effecten hiervan zullen zijn. Wat allemaal nodig is om te kunnen besluiten over het hoe en met wie betreffende de inkoop van jeugdzorg.
Dit lijkt allemaal eenvoudiger dan het is. De landelijke praktijk is dat het allemaal heel complex is. Het blijkt dat de aangetrokken deskundigen vaak minder deskundig zijn dan verwacht. Kernwoorden zijn in de huidige jeugdhulpdiscussie zijn:de raamovereenkomst, kwaliteitswaarborging, welke behandelcentra , de keuze voor gemeenschappelijke inkoop of zelf de contracten afsluiten.

Wethouder Salman gaat de raad uitgebreid informeren met als doel dat zij straks de juiste kaders kan vaststellen.