Café 'De Halve Vleet'. Dit jaar open met monumentendag 14 september. | Foto: genootschap Oud De Zilck
Café 'De Halve Vleet'. Dit jaar open met monumentendag 14 september. | Foto: genootschap Oud De Zilck Foto:

Zondag Barokmis ter ere van Maria ter Zee-feest

mis n Op zondag 8 september zal traditioneel het Maria ter Zee-feest worden gehouden. Het is een van de weinige keren dat er in de parochiekern Sint Jeroen/Maria ter Zee alleen een zondagse viering is in de Maria ter Zee kerk.

Het doet de gemeenschap rond de Maria ter Zee kerk veel plezier dat dit nog steeds mogelijk is, zo volgend op het even traditionele Sint Jeroensfeest op zondag 1 september.

Deze feestelijke en speciale eucharistieviering begint om 10.00 uur, de voorgangers zijn de nieuwe pastoor Martien Straathof en diaken Bertijn Prins. Het Maria ter Zee koor zingt onder leiding van dirigent Mart Binnendijk, de organist is Arjan de Vos.

Voor deze viering heeft het Maria ter Zee koor een mis, die in het verleden vaak werd gezongen, nieuw leven ingeblazen. Het is de Kleine Barokmis van C. van Haperen. Barok klinkt pretentieus, maar de toevoeging van "kleine" geeft aan dat deze mis goed past in de Maria ter Zee kerk. Tevens zingt het koor, naast bekende Marialiederen, het nog weinig uitgevoerde Ave Maria van Joseph Haydn.

Na afloop van de viering wordt het feest voortgezet in de naastgelegen Duinzaal en, bij goed weer, de Duintuin. Bij dit gezellig samenzijn is er koffie of thee met de bekende Maria koekjes en daarna een hapje en een drankje. Iedereen is van harte welkom bij deze jaarlijkse start van het seizoen.


Ochtend- en avondinloop over café's in De Zilk

dezilk n Het genootschap Oud De Zilck houdt woensdag 11 september haar tweemaandelijkse inloop. Deze woensdag is er een ochtend- en avondopening. De openingstijden zijn van 9.30 tot 12.00 uur van 19.30 tot 21.30 uur.

Thema deze keer: cafés in De Zilk. Hoeveel cafés zijn er geweest in de afgelopen 100 jaar? Waar stonden ze en wie waren de eigenaren?

Mensen met belangstelling voor de historie van De Zilk kunnen dan kennismaken met het genootschap Oud De Zilck. Ter inzage liggen fotoboeken, de boeken met klassenfoto's van de H. Hartschool - Mariaschool en fotoboeken van voetbalvereniging Van Nispen. Eigen foto's uit oude fotoalbums zijn zeer welkom om in te scannen. Een aantal vrijwilligers is aanwezig om vragen over De Zilk of Zilker families te beantwoorden. Plaats van inloop is De Duinpan, Sportlaan 34 te De Zilk.


Afbeelding