Stoom

Vorige week hadden we ons jaarlijks uitje met de Stoomvrienden naar Dorset in Engeland. Waarom niet met stoomvriendinnen, is een heel ander verhaal; misschien zijn die er niet of is het van de mannen een soort vluchtgedrag. Dat laatste zullen ze natuurlijk nooit toegeven.

Zoals altijd begon onze reis in De Zilk en dan via Voorhout naar de Haarlemmermeer als laatste opstap. In Belgiƫ, bij Gent, bezochten we een oude handelsrelatie van Teun. Azalea's, te kust en te keur. Die moeten, net als bollen, een bepaalde periode de koelcel in om bloemknoppen te maken. Dan gaan ze naar een uitbloeikas, waarna ze klaar zijn voor de verkoop. Deze teelt, rond Lochristie, is al heel oud en dankt zijn succes aan het microklimaat van de streek.

Na de overtocht, de volgende dag, een bezoek aan een van de vele kanalen die door Engeland lopen, om een grote serie oude sluizen te zien die de schepen over een heuvelrug leiden. De dag erna een bezoek aan een mini-stoomspoorweg van 15 km, om uiteindelijk in Salesbury te belanden. Gauw nog even de Kathedraal bezocht: wat een pracht!
De stoomfair is, als vanouds, een feest om op rond te lopen. Naast de Shire-paarden, de schaapshonden en oude tractoren, is het een en al stoom. Alles piept en fluit. Van boomzagen met een manshoog zaagblad tot stoommachines die een locomotief, op een dieplader, de heuvel opduwen. Dit alles in een groot dal, een leeg korenveld, waar het s'middags 32*C werd!

's Zondags het oude rioolpompstation van Londen bezocht. voor 1865 pompten ze het rioolwater regelrecht in de Thames, waar alles met de vloed mee, weer terug kwam. vooral s'zomers een lekker luchtje! toen het stoomgemaal klaar was, pompte dat het vieze water in een bassin, om het met eb te spuien, de zee in!
In Harwich, zondagavond, waren we echt wel toe aan een biertje. toch hadden we nog genoeg energie ver om de reis met de nodige shanty-liederen te besluiten.

Aad van Ruiten