Aanpakken of achterover leunen?

Nederland is opgeschrikt door een besluit van de Raad van State. Heel veel projecten in het hele land worden (voorlopig) niet opgestart door de PAS. In Noordwijk kunnen we denken aan de bouw bij Groot Hoogwaak, het terrein en gebouwen bij SJC, bebouwing op Bronsgeest…

"Het veel besproken stikstofbesluit van de Raad van State kon niet op een slechter moment komen. Precies op het moment dat de woningbouwproductie juist sterk moet worden opgevoerd." (Bron: Vastgoedjournaal)
"Het wordt steeds moeilijker voor bedrijven om een bouwvergunning te krijgen. Tot voor kort was dat relatief eenvoudig, zolang het bedrijf maar beloofde om stikstofbesparende maatregelen te nemen. Omdat zo'n belofte boterzacht blijkt, haalde de Raad van State recent een streep door dit speciale overheidsprogramma. " (Bron: BNR radio)

Door de ADC-toets te doen zou er een verandering kunnen plaatsvinden: Alternatieven ontbreken; er is sprake van een dwingende reden van groot openbaar belang (D); er worden compenserende maatregelen worden getroffen (C)." Daarmee wordt misschien een mogelijkheid bedacht om de PAS te omzeilen.

Beste panelleden: moet de gemeenteraad achterover leunen of inspelen op deze ADC-aanpak?