De organisatie van de kunstroute werd in de bloemetjes gezet. | Foto: Ina Verblaauw
De organisatie van de kunstroute werd in de bloemetjes gezet. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Kunstroute viert eerste lustrum

kunst n Voor het vijfde jaar werd afgelopen weekend de Kunstroute georganiseerd. 30 Kunstenaars stelden hun atelier open voor het publiek om nader kennis te maken, vragen te stellen of zo maar een kijkje in de keuken van de kunstenaar te nemen. De opening vond plaats op vrijdag 23 augustus in Grand Hotel Huis ter Duin. Thema dit jaar: 'When art meets poetry'.

Door Ina Verblaauw

Van elke kunstenaar was één werk tentoongesteld, met daaraan gekoppeld een gedicht. Drie gastkunstenaars uit Noordwijkerhout en De Zilk hadden eveneens werk ingeleverd. "Ook dit jaar weer trots dat we het voor elkaar hebben gekregen deze Kunstroute te organiseren", aldus kunstenares Henriëtte Kors, organisator van het eerste uur. Zij bedankte de vele sponsoren om dit evenement weer succesvol te laten zijn.

Gastheer Justin Noorlander was verheugd te kunstenaars te gast te hebben in "deze herberg op de duin. Ik loop een schilderij binnen, iedere dag dat ik hier kom", aldus Noorlander. Joke C. Bos nam de gelegenheid het bestuur van de Kunstroute in het zonnetje te zetten. "We begonnen op het Vuurtorenplein, een kleine kunstroute op zich. Toen we daar weg moesten en ons verspreidden over heel Noordwijk, kwam Henriëtte met het idee om de Kunstroute in de huidige vorm te organiseren. Samen met Els van Meurs, Marijke Bannink, Maddy Schwarz en Erna Schenk hebben zij een prachtig evenement op de Noordwijkse kunstkaart gezet". Herma van Piekeren en Laura Beekman zorgden voor een muzikale interpretatie van een aantal gedichten. De muzikale omlijsting werd verzorgd door het Kwartet Rob Boxhoorn.

Rembrandt in hoogsteigen persoon liep beide dagen door de straten langs de kunstroute en door de Kerkstraat met een schilderijenlijst en palet. Er werd veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid met hem of zelfs door hem gefotografeerd te worden. Hij had het warm in de 25 kilo wegende mantel. Het bijzonder warme weer was mede oorzaak van de iets tegenvallende bezoekersaantallen.


Nieuwe naam voor EHBO

ehbo n Na 88 jaar is de naam van Vereniging Eerste Hulp Brigade Noordwijk dit jaar, officieel bij statuten, gewijzigd in "EHBO Vereniging Noordwijk". De oorspronkelijke naam dateerde nog vanaf het moment van oprichting van de vereniging op 29 april 1931 en was niet meer van deze tijd.

De wijziging van de naam vond plaats tegelijk met het wijzigen van de ook verouderde statuten en lancering van een gloednieuwe website: www.ehbonoordwijk.nl. Dit alles past veel beter bij de nieuwe modernere EHBO Vereniging Noordwijk. Een andere verpakking dus maar met behoud van dezelfde smaak?

In hoofdlijnen behoudt de vereniging zijn identiteit en doelstellingen en blijft de smaak hetzelfde. Zoals is opgenomen in de statuten zal de vereniging tot doel hebben: "Het verlenen van assistentie bij voorkomende rampen en ongevallen, met name in, maar niet beperkt tot de gemeente Noordwijk". Dit doel is ruim genomen en houdt ook in het organiseren van cursussen tot opleiding van gediplomeerd EHBO'er en/of aanverwante cursussen. Tevens assisteren leden van de vereniging als vrijwilliger bij die evenementen waar veel mensen bijeenkomen en waar er een grotere kans op ongelukken is. Tijdens deze evenementen zijn de vrijwilligers van de vereniging er om bezoekers te helpen om zo letsel te voorkomen en indien nodig eerste hulp te verlenen. Zo is er dus al menig 'goede daad' verricht. Dit gaat uiteraard niet vanzelf en zijn er binnen de vereniging (van inmiddels bijna 130 leden) een groot aantal leden actief als vrijwilliger om dit te bewerkstelligen.

Kortom een veilig idee en nobel streven waarbij dus al 88 jaar binnen de gemeente Noordwijk de vereniging op verschillende evenementen aanwezig is. Jaarlijks wordt een cursus tot gediplomeerd EHBO'er verzorgd inclusief de herhalingscursussen ter behoud van dit diploma.

In september start de cursus EHBO weer die 15 lesavonden omvat en wordt gegeven in de business lounge van het Sportpark Duinwetering. De cursus, gecertificeerd door het Oranje Kruis, leidt op tot hulpverlener voor zowel volwassenen als kinderen, en omvat een breed scala aan onderwerpen waaronder verbandleer, bewustzijnsstoornissen en reanimatie.

De EHBO-ers gaan na 88 jaar verder onder een andere naam.| Foto: PR