Een miljard extra

Wie weet er nog dat 15 augustus als zondag gevierd werd?! Nog wel midden in de aflevertijd van de bollen. Het was wel een verademing: even uitblazen. Vooral de narcissen vergden heel veel spierkracht. Die werden in zakken van het land gehaald en veelal ook in zakken bij de export afgeleverd. Vorige week haalden we nog herinneringen op dat bij een zakkende markt, bij sommige exporteurs de bollen na 15 aug. werden geweigerd. Het koopbriefje met uiterste leveringsdatum werd er bijgehaald en het hek bleef dicht!

Nu een kleine update over de oogst, want daar is alles nu wel duidelijk. Crocussen zijn er bijna niet. Bij de hyacinten loopt de handel prima en bij de narcissen gaat het matigjes. De grote jongens onder de exporteurs kopen ze in Engeland. Daar hebben ze het kunstje goed geleerd, bovendien is het Pond goedkoop. Een ander verhaal zijn de tetjes. Ondanks dat ze goed gegroeid zijn, zijn ze niet aan te slepen. Ook de Bridal Crown, eveneens een potnarcis, is goed gevraagd. Beide soorten komen niet uit Engeland. Ze maken samen ongeveer een derde van het Nederlandse narcissenareaal uit.

Dan de tulpen: daar heb je een tweedeling in het sortiment, 80% is bestemd voor de broeierij en 20% voor de droogverkoop ( voor opplant in de tuin dus). Van die tuintulpen zijn vooral de bijzondere vormen zeer gevraagd en schaars. noem ze maar op: parkieten, dubbele tulpen, Rembrandt-tulpen of de vele franje soorten.

Die 80% van de broeisoorten zijn dit jaar bijzonder goed gegroeid, zowel in hoeveelheid als in grootte. Onno Immink maakte voor mij een rekensommetje: 11000 ha teelt, 700 roe in één ha is 7.700.000 roe. Bij een extra opbrengst van 130 twaalven per roe, levert dat ruwweg 1 miljard tulpen meer op! Zijn die te plaatsen? Vast wel, maar voor welke prijs?

Daar gaan we wat aan doen. Komende zaterdag, 31 augustus, is er naast de Witte Kerk een vaste planten- en bollenmarkt. Toeristen, die altijd vragen waar ze bollen kunnen kopen, kunnen dan hun slag slaan!

Aad van Ruiten